Wall Street oštro pao, katastrofa Targeta

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi oštro pali, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati najvećih američkih trgovačkih lanaca.

Dow Jones pao je 1.164 boda ili 3,57 posto, na 31.490 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,04 posto, na 3.923 boda, a Nasdaq indeks 4,73 posto, na 11.418 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od juna 2020. godine posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Targeta za 25 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o oštrom padu dobiti u prvom tromjesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport.

Dan prije najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga procjene buduće dobiti.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cijene su dionica pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od 6 posto.

„Ovaj pad posljedica je procjena o tome kako će duže nego što se očekivalo razdoblje bržeg rasta inflacije od plata uticati na potrošnju u maloprodaji. Rezultati trgovačkih lanaca počinju pokazivati uticaj slabljenja kupovne moći potrošača”, kaže Paul Christopher, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Taj je institut juče objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkoj ekonomiji.

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u nabavnim lancima, ‘zatvaranja’ gradova u Kini zbog koronavirusa i zaoštravanje monetarne politike centralnih banaka posljednjih mjeseci pritiskaju tržišta dionica jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalne ekonomije.

Među najvećim gubitnicama bile su dionice tehnoloških divova. Cijene Applea, Amazona, Nvidie i Tesle pale su između 5,5 i 7 posto.

Zbog toga su burzovni indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana.

Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto.

Gotovo dvije trećine dionica iz sastava S&P 500 palo je 20 ili više posto u odnosu na svoju najviši nivo u posljednje 52 nedjelje.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 posto, na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,26 posto, na 14.007 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 6.352 boda.

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.