Najveći vlasnik aviona na svijetu izgubio je 113 letjelica zbog Rusije

Dodajte komentar

AerCap Holdings, gigant za iznajmljivanje aviona koji je najveći svjetski vlasnik mlaznih aviona, izgubio je 113 aviona kada ih je Rusija zapljenila kao odgovor na sankcije izazvane ratom u Ukrajini.

Zapljene aviona i 11 mlaznih motora od strane ruskih vlasti dovele su do toga da AerCap tokom kvartala uzme 2,7 milijardi dolara prije oporezivanja, što je dovelo do toga da kompanija prijavi neto gubitak od 2 milijarde dolara, a ne profit od 500 miliona dolara koji bi ostvarila da nije došlo do ovakvog epiloga.

Ali rukovodioci kompanije rekli su da je kvartal zapravo bio dobar i da vide bolja vremena koja su pred nama jer globalna potražnja za letovima nastavlja da se oporavlja od pandemije Covida.

„Ali za uticaj Rusije, ovo je snažan osnovni kvartal za kompaniju“, rekao je izvršni direktor Engus Keli. „U svim našim poslovnim linijama… vidimo poboljšanje potražnje, povećanu iskorišćenost naše imovine i poboljšanje finansijskog zdravlja naših kupaca.“

Investitori su se složili i akcije AerCap-a sa sjedištem u Dablinu porasle za 6 odsto u popodnevnom trgovanju nakon izvještaja.

Kompanija je uspjela da povrati 22 mlaznjaka i 3 motora prije nego što su ih zapljenile ruske vlasti. Podnijela je zahteve za osiguranje u potrazi za izgubljenom letelicom, iako su neki od tih potraživanja kod ruskih osiguravajućih kompanija. Te politike podržavaju zapadne kompanije za reosiguranje, ali AerCap je naveo da su „tajming i iznos bilo kakvih naplata po ovim polisama neizvjesni“.

Kompanija posjeduje ukupno 1.624 aviona. Mlaznjaci izgubljeni od Rusije predstavljali su manje od 5% neto vrijednosti Aercapove flote, koja je porasla tokom pandemije kupovinom konkurentske lizing kompanije GECAS od Dženeral elektrika.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *