“Montefarm” u dugovima, ali obnavlja vozni park

Dodajte komentar

Apotekarska ustanova “Montefarm” obnovila je vozni park i to ne samo za potrebe transporta ljekova i medicinskih sredstava, već i za administraciju, pa su tako kupili četiri nova putnička vozila i novi džip – suv “volvo” proizveden 2017. godine.

Ta ustanova godinama je u lošoj finansijskoj situaciji, a dug države na kraju prošle godine prema “Montefarmu” iznosio je oko 29 miliona eura.

U Sindikatu doktora medicine (SDM) tvrde da kupovina automobila i obnova voznog parka ne treba da bude prioritet broj jedan “Montefarma”, dok se, sa druge strane, iz donacija nabavlja ključna oprema za rad.

Iz “Montefarma”, međutim, poručuju da je prethodni vozni park zastario i da je glavni motiv za njegovo obnavljanje bilo to što su troškovi goriva i održavanja na godišnjem nivou porasli na 100.000 eura.

”Krajem 2021, shodno analizi troškova poslovanja ustanove i racionalizacije, urađena je stručna procjena stanja vozila kojima se vrši promet ljekova i drugih roba iz predmeta poslovanja gdje je utvrđeno činjenično stanje da je vozni park zastario u mjeri da zahtjeva izdvajanje značajnih sredstava radi opravke i zamjene djelova i izuzetno veliku potrošnju goriva”, kazali su.

Iz “Montefarma” su istakli da je i pandemija kovida-19 uticala na stanje voznog parka, jer je konstantno korišćen za transport vakcina i bioloških ljekova.

”Takođe, enormni skok cijena goriva i neizvjesnost sveukupnog tržišta u Evropi i svijetu, kao i neophodnost uvođenja GDP (Dobre distributivne prakse) u poslovanje skladišta ‘Montefarma’ u skladu sa zahtjevima EU direktiva, gdje se moraju ispuniti određeni uslovi među kojima je i stanje vozila kojima se vrši transport ljekova i medicinskih sredstava”, kazali su iz ove ustanove.

Upravo iz SDM tvrde da sertifikat dobre distrubutivne prakse i treba da bude prioritet ove ustanove, što im je i zakonska obaveza.

”Prodaja ili zamjena voznog parka, koji je ne tako davno inoviran, nije prioritet broj jedan ‘Montefarma’. Dok se ključna oprema za potrebe rada nacionalne veledrogerije, kao što je hladna soba za čuvanje vakcina i ljekova u regulisanom temperaturnom režimu dobija iz donacija, smatramo neracionalnim obnavljanje voznog parka. Prioritet ‘Montefarma’ mora biti dobijanje sertifikata GDP, što je i zakonska obaveza institucije”, piše u odgovoru SDM.

Iz “Montefarma” su “Vijestima” odgovorili da su za potrebe transporta ljekova i medicinskih sredstava nabavljena četiri nova furgon kombija marke “pežo”, od čega su dva sa termokingom, odnosno temperaturom 2-8 Celzijusa za potrebe “hladnog lanca”, tri nova pik-ap vozila marke “fijat” i kamion nosivosti šest tona IVECO, polovan i star devet godina.

Pojasnili su da su za potrebe administracije kupljena četiri nova hibridna putnička vozila i jedno suv “volvo” vozilo iz 2017. godine.

U “Montefarmu” tvrde da su sve činjenice u vezi sa stanjem voznog parka prezentovali odboru direktora na sjednici krajem prošle godine, sa tabelarnim prikazom gdje je dato na uvid stanje i godina proizvodnje svih vozila. Kazali su da su sva transportna vozila proizvedena od 2001. do 2011. godine, a automobili za potrebe administracije od 2004. do 2014.

Pojasnili su i da je nakon sagledavanja kompletne dokumentacije odbor direktora jednoglasno prihvatio predlog da se pronađe najbolji model nabavke vozila.

”Sljedeći korak koji je ‘Montefarm’ preduzeo ticao se ispitivanja tržišta automobila i ponuda u Crnoj Gori. Tom prilikom utvrđeno je da je izuzetno teško nabaviti vozila u razumnom roku, gdje se rokovi istih kreću i do 420 dana, a postojale su realne najave značajnih poskupljenja i novih i polovnih automobila. Nakon prikupljenih informacija obratili smo se Ministrastvu zdravlja za neophodnu saglasnost za izmjenu plana javnih nabavki kako bi se obezbijedila sredstva i pokrenuo proces nabavke. Raspisan je otvoreni postupak javne nabavke br.320/1-1422 19.04.2022. i samo jedan ponuđač je odgovorio na sve zahtjevane uslove, jer većina njih nije garantovala vrijeme isporuke zbog aktuelne situacije tržišta Evrope”, saopštili su iz ove ustanove.

Iz “Montefarma” su kazali da je 10. maja nakon završenog postupka, potpisan ugovor sa firmom “Prokom d.o.o.” putem finansijskog lizinga po sistemu “staro za novo” uz doplatu.

”Vrijednost je 417.950,83 eura, umanjena za 44.505,44 (“staro za novo”) te su finalno izdvojena sredstva u visini od 350.935,19 eura, koja će biti umanjena zbog povraćaja PDV-a na teretna vozila, u zavisnosti od kategorije”, piše u odgovoru.

Zaključili su i da će automobile plaćati iz sredstava ustanove, u jednakim mjesečnim ratama u naredne četiri godine, gdje će ušteda na konstantnim popravkama i potrošnji goriva starih vozila “dobrim dijelom nadomjestiti mjesečnu ratu”.

Država im duguje 29,3 miliona za ljekove
Dug države, odnosno Fonda zdravstva, prema Montefarmu na dan 31. 12. 2021. iznosio je oko 29,3 miliona eura za ljekove i medicinska sredstva, saznaju “Vijesti”.

Oko 12,7 miliona dospjelo je za plaćanje do kraja godine, dok je u dospijeću bilo još oko 16,6 miliona.

Direktor “Montefarma” Goran Marinović u intervjuu “Vijestima” početkom godine kazao je da prethodnu godinu finansijski završavaju pozitivno i da im država, odnosno Fond, duguje 28 miliona eura.

Tvrdio je da je ustanova bila organizaciono i tehnički prilično devastirana, te da je pandemija dovela do dodatnog pogoršanja poslova, pojasnivši između ostalog da je potrošnja ljekova rasla i do 300 odsto.

Ukupan dug te ustanove prema dobavljačima prije godinu bio je 29,5 miliona, od čega su potraživanja prema Fondu iznosila 19 miliona.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *