Dubrovnik ostaje bez bogatih jahtaša?

Dodajte komentar
Dubrovnik

Prije dvije godine nije bilo kruzera, ali je bilo mnogo jahti koje su za svoje omiljene destinacije odabrale Hrvatsku i Dubrovnik.

Tamo su u samo tri sedmice potrošili i do pola miliona eura. Gosti iz snova, posebno prošle godine, kada je postavljen rekord u broju dolazaka jahti, Dubrovnik su već nazvali “hrvatskim Monte Carlom”, piše Dubrovački vjesnik.

Ali, ove godine niti jedan vlasnik jahte nije se odlučio za Dubrovnik, osim one koja je bila na zimskom vezu u Gružu. Je li problem činjenica da su vlasnici luksuznih jahti često Rusi koji će, razumljivo, izbjegavati djelove Evrope u kojima im se može dogoditi zapljena imovine ili je u pitanju nešto drugo, Dubrovački vjesnik pokušao je doznati od menadžera jahti.

“Razlog izostanka nautičara je prije svega situacija zbog rata u Ukrajini, a veliki dio nautičara na Mediteranu oduvijek su bili Rusi. Ne očekujemo ih nigdje na Mediteranu, pa tako ni u Hrvatskoj. Turska će sigurno imati koristi iz ovoga jer mnoga plovila u ruskom vlasništvu su već u Turskoj i sigurno će imati bolju sezonu od nas. Na Mediteranu se očekuje određeni neuspjeh, a vidjećemo koliko ih je. Teško je predvidjeti. Radimo dobro rezervacije do sada, ali očekujem da će ove sezone biti nešto manje nego prethodne dvije pandemijske. Vidjećemo kakve će biti brojke na kraju sezone. Ove godine će biti manje Amerikanaca, jer je rat u Evropi, a u Evropi su svi isti”, rekao je Dorijan Dujmić, direktor BWA Yachting Hrvatska.

U odnosu na 2021, na Aerodrom Dubrovnik manje slijeću i privatni avioni, a razlog je zasigurno isti – zaobilaze ih bogati Rusi, a Amerikanci s pogledom na kartu Evrope zatrpani su dolaskom iz Hrvatske, koji se čini samo nekoliko centimetara dalje do Ukrajine i ratnih sukoba, prenosi Poslovni dnevnik.

“Od početka godine do danas u Zračnoj luci Dubrovnik bilo je oko 247 letova poslovnog i generalnog vazduhoplovstva (privatnih letova). U odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju, broj letova povećan je za oko 13,83 odsto”, rekao je Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.

Prošle godine značajan dio saobraćaja generalnog i poslovnog vazduhoplovstva činili su veći avioni u privatnom vlasništvu (Bombardier Global Express, Gulfstream V), a Aerodrom Dubrovnik očekuje da će veliki dio saobraćaja ove godine izostati.

“Naravno, zbog sankcija koje su Rusiji uvedene zbog rata u Ukrajini, očekujemo manji broj ruskih putnika – gostiju”, zaključio je Maslać.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *