Brašno za pekare skuplje nakon praznika

Dodajte komentar

Izvjesno je da će poslije praznika cijena brašna prema pekarima biti nešto veća, što je uslovljeno vrtoglavim rastom cijena pšenice na svjetskoj berzi. Ipak, ta razlika ne bi trebalo da bude toliko velika, s obzirom na to da je PDV ukinut – rečeno je Pobjedi iz kompanije Montemlin Šajo.

Navode da im je pšenica stigla, te da je u procesu prerade, pa nove količine brašna sa novom cijenom očekuju od utorka, ali u ovom trenutku nijesu mogli precizirati koliko će tačno to poskupljenje iznositi. Do sada su iz Montemlina pekarima prodavali brašno tip 400 za 14,45 eura za džak od 25 kg, a tip 500 za 13,56 eura. Ipak, značajnije poskupljenje očekuju za stočno brašno, koje se trenutno prodaje po 7,90 eura za 30 kg.

Direktor Monteklasa Predrag Marojević je kazao da ima najava da će doći do rasta cijena brašna, imajući u vidu da cijena pšenice na berzi svakodnevno raste. Ipak, ni njegovi dobavljači Mlinska industrija Popović, čiji su zastupnici, kao ni oni prema kupcima nijesu mijenjali cijene. Trenutno pekarima tip 500 prodaju za 13,5 eura po džaku od 25 kg, odnosno 14,25 eura za tip 400.

“Naša cijena prema trgovcima je 70 centi po kilogramu, od čega se odbijaju rabati koje im dajemo, a kako se dalje formira cijena, to je njihova slobodna volja na koju ne možemo uticati”, kazao je Marojević.

Napominje da, iako je ukinut PDV na brašno, pekari imaju izlazni PDV koji i dalje važi za hljeb.

“Zbog toga je došlo do raskoraka, pa pekari i ne mogu značajno smanjiti cijenu”, ukazao je Marojević.

Prošle nedjelje je u skupštinsku proceduru ušao prijedlog Socijaldemokrata da se do kraja ukine PDV na hljeb koji je trenutno sedam odsto. Ukidanje PDV-a na brašno, kako navode, neće uticati na smanjenje cijene hljeba, jer se troškovi pekarima suštinski nijesu mijenjali, pa sada neće plaćati PDV na brašno, ali ni imati pravo na povraćaj tog PDV-a.

“Zato je jedini održiv način za smanjenje cijene hljeba zapravo smanjenje PDV-a sa sadašnjih sedam na nula odsto”, navode u prijedlogu zakona za koji traže da bude donijet po hitnom postupku.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *