“SDT da ispita kako su nastajali dugovi i sklapali se ugovori”

Dodajte komentar

Kroz sistem zdravstva se otvara Pandorina kutija i specijalni džavni tužilac tome treba da posveti posebnu pažnju i da vidimo kako su nastajali dugovi, kako su se sklapali ugovori i kako su se davale garancije za određene zdravstvene ustanove, poručio je ministar zdravlje Dragoslav Šćekić. On je u emisiji “Link”, na Radiju Crne Gore, kazao i da će posebna pažnja biti posvećena kontroli bolovanja, u vezi kojih, kako je naveo, postoje ozbiljne zloupotrebe.

Šćekić je istakao da sam Fond za zdravstvo ne pravi dugove, već plaća dugove koje je napravio zdravstveni sistem, te ne može biti odgovoran za dugove.

“Dali smo ogroman napor da zdravstveni sistem funkcioniše na najbolji način, postojala je ogromna opstrukcija, Fond nema svoje prihode, posebno sada kada su ukinuti doprinosi na zdravstveno osiguranje.”

Na pitanje o dodatnom dugu od 20 miliona, ministar je kazao da to nije dobra informacija, te da će na kraju kvartala – 31. maja znati koliki je tačan dug.

“To je pokušaj bacanja prašine u oči građanima i prenošenje odgovornosti. Prije svega, program ‘Evropa sad’ i Ministarstvo nijesu mogli da plate dug od 50 miliona, a kako može da se plati dodatni dug, kada se ukinu doprinosi.”

Šćekić je ocijenio da je zdravstvenom sistemu potrebno 400 miliona, obuhvatajući dug od 50.

Oko 15 miliona će biti veće potrebe i izdaci, ne možemo da govorimo o dugu, a da ne uzmemo u obzir sve faktore i uticaje

“To je optimalno, ali i nedovoljno. Prošli smo period pandemije, gdje je bila značajna potrošnja ljekova i materijala. Oko 15 miliona će biti veće potrebe i izdaci, ne možemo da govorimo o dugu, a da ne uzmemo u obzir sve faktore i uticaje. Ovaj menadžmen, sa mnom na čelu, smanjio je određene dugove, ali su se u međuvremenu pojavile nove okolnosti i novi dugovi”, rekao je on.

Po pitanju cijene ljekova, ministar je rekao:

“Državni uvoznik Montefarm dovođen je do nivoa stečaja. Ne možemo da gradimo privatni sektor na štetu državnih kompanija, u ovom momentu je monopol sa Montefarma prenešen na privatne kompanije.”

Istakao je i da je snaga Montefarma u ovom momentu neuporedivo jača nego prije dvije godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *