Q1 2022: Prosječna cijena kvadrata u novogradnji dostigla 1.256 eura

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadrata novoizgrađenog stana u Crnoj Gori u prvat tri mjeseca dostigla je 1.265 eura, a isti iznos odnosi se i na Podgoricu, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Poređenja radi, u istom razdoblju za primorski region taj prosjek je iznosio čak 1.445 eura, na Cetinju, u Danilovgradu, Nikšiću i Tuzima 612 eura, dok je u ostalim gradovima bio 1.352 eura.

Prosjek cijene kvadratnog metra stana u novogradnji, kako se ističe, u značajnoj mjeri zavisi od učešća solidarne stambene izgradnje. Uslučajevima kada je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena biće značajno niža, i obratno.

„Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u kategoriji privrednih društava u prvom kvartalu iznosila je 1.346 eura, dok je 599 eura iznosila za solidarnu stambenu gradnju“, preciziraju iz Monstata.

Na primorju su kompanije gradile po cijeni od čak 1.445 eura za kvadrat, u Podgorici je cijena bila 1.360 eura, na Cetinju, u Danilovgradu, Nikšiću i Tuzima samo 617 eura, a u ostalim opštinama 1.352 eura.

Prema metodologiji istraživanja, obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji vrši se samo za stanove koji su prvi put prodati na tržištu, a ne odnose se na stariju gradnju niti ostale vrste nepokrenosti.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *