Eni otvara račun u rubljama u Gazprombanci

Dodajte komentar

Italijanska energetska kompanija Eni započela je proces otvaranja dva tekuća računa u ruskoj Gazprombanci, jednog u eurima i drugog u rubljama, iz „predostrožnosti“, budući da se približavaju rokovi za plaćanje ruskog gasa, saopštila je kompanija.

Eni je u saopštenju navela da je taj potez usledio nakon „jednostranog“ zahteva Gazprom exporta da se izmijene postojeći ugovori između strana kako bi se uzela u obzir nova ruska procedura plaćanja gasa, prenosi S&P Global.

Italijanska kompanija istakla je da će privremeno otvoriti dva računa ne dovodeći u pitanje svoja ugovorna prava, koja i dalje predviđaju plaćanje u eurima. Saopštenje Eni došlo je dan nakon što je Evropska komisija poslala zemljama EU ažurirane smjernice o sankcijama, koje ne zabranjuju izričito otvaranje računa u rubljama.

Eni je naveo da su Gazprom export i ruske vlasti potvrdile da će se obaveze plaćanja smatrati završenim sa uplatom početnog depozita u eurima i da će se konverzija valute izvršiti u roku od 48 sati bez učešća sankcionisane Centralne banke Rusije, prenosi Politico.

Italjanska kompanija saopštila je da djeluje „u skladu sa trenutnim. Svaka zemlja koja odbije da plati ruski gas u rubljama suočiće se sa prekidom isporuka, kao Poljska i Bugarska, upozorila je Moskva, nakon što su pomenute dvije zemlje u srijedu isključene iz ruskog sistema snabdijevanja.

Svaka zemlja koja odbije da plati ruski gas u rubljama suočiće se sa prekidom isporuka, kao Poljska i Bugarska, upozorila je Moskva krajem aprila, nakon što su pomenute dvije zemlje isključene iz ruskog sistema snabdijevanja. „Plaćanje u odgovarajućoj formi biće osnova za nastavak snabdijevanja“, rekao je tim povodom portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekoliko dana kasnije, italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) zatražio je od EK da jasno navede kako kompanije mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija, a da im istovremeno Rusija ne prekine isporuke. On je ocijenio da „ukoliko nema jasnoće ili linije ponašanja“ onda je očekivano da će svaka kompanija ili svaka zemlja uraditi ono što smatra da treba.

Dragijev komentar uslijedio je posle izjave italijanskog ministra energetike Roberta Ćingolanija (Roberto Cingolani) da evropskim energetskom kompanijama treba privremeno omogućiti da ispune ruski zahtjev za plaćanje u rubljama, kao što sada namjerava da učini Eni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je posljednjeg dana marta ukaz o pravilima trgovine gasom sa zemljama koje nisu prijateljske, odnosno sa onima koje su uvele Rusiji sankcije zbog napada na Ukrajinu. On je tom prilikom precizirao da zapadne zemlje moraju da otvore račune u ruskim bankama kako bi kupovale gas od Rusije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *