Ekonomija EU u prvom kvartalu porasla 5,2%

Dodajte komentar

Ekonomija Evropske unije (EU) i eurozone porasla je u prvom tromjesečju 5,2% odnosno 5,1% u odnosu na isti prošogodišnji period, pokazala je druga procjena Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u prva tri mjeseca ove godine porastao je 0,4% u odnosu na posljednje tromjesečje prošle godine, kada je prema revidiranim podacima povećan 0,5%.

U eurozoni je aktivnost porasla 0,3% u poređenju s prethodnim tromjesečjem, kada je uvećana za isto toliki procenat. U prvoj procjeni aktivnost je rasla 0,2%, prenosi Hina.

U poređenju s prva tri mjeseca prošle godine, sezonski prilagođeni BDP EU i eurozone porastao je 5,2% odnosno 5,1%.

U četvrtom tromjesečju prošle godine porastao je 4,9% u EU i 4,7% u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast BDP-a na kvartalnom nivou imala je Rumunija, 5,2%. Slijede Portugalija i Austrija sa stopom rasta od 2,6% odnosno 2,5%, te Poljska s rastom od 2,4%.

Najveći pad imala je Švedska, 0,4%. Slijede Italija i Danska s padom od 0,2%, odnosno 0,1%.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Na godišnjem nivou, sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao imale rast BDP-a u prvom tromjesečju, a najsnažniji je bio u Rumuniji u kojoj je iznosio 11,9%.

Slijede Portugalija i Austrija s rastom od 9,1% odnosno 8,7%.

Italija je imala najsnažniji rast među vodećim ekonomijama od 5,8 odsto. Slijedi Francuska s 5,3 odsto, te Njemačka s rastom od 3,7 odsto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *