Uprava prihoda i carina: Oduzete cigarete deset kompanija biće prodate na aukciji

Dodajte komentar

Na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, 1. januara 2022, 13 privrednih društava je na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode, navode iz Uprave prihoda i carina.

Kako su precizirali, Carina je do 15. januara trebalo da donese rješenje kojim se zabranjuje skladištenja duvanskih proizvoda i ukine ili izmijeni odobrenja koja su izdata za vođenje evidencije. Uprava prihoda i carina je, po službenoj dužnosti, ukinula odnosno izmijenila pojedina rješenja za korisnike skladišta u Slobodnoj zoni i istovremeno svim držaocima duvanskih proizvoda dala rok za otpremanje u zavisnosti od lagerovane količine duvanskih proizvoda.

Posljednjem korisniku rok je istekao 5. maja – osim za 24 kontejnera koji su ns kontejnerskom terminalu u samoj Luci Bar, za koje postoji najava da će u narednih deest dana biti iznijeti iz Slobodne zone u skladu sa procedurom.

Iz Uprave preciziraju da su 5. maja zalihe duvanskih proizvoda imali: “Atlant Mont”, “Omni Maxtrade LTD” i “NRT Partners LTD” sa Sejšelskih ostrva, “M.P.S grupa” i “West Point” iz Podgorice, “Neworld Overseas Limited” sa Kipra, “Lenora international” i “Sace LTD Delaware” iz SAD, “Montenegro Duvan Comerc” iz Mojkovca i “Ripšped” iz Bara.

Uprava prihoda i carina ne posjeduje informaciju koliko lica – korisnika Slobodne zone je uplatilo sredstva za skladištenje cigareta. Prema Carinskom zakonu, Carinarnica prodaje oduzetu robu putem javne prodaje.

“Formirana je radna grupa koja će utvrditi koji je najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi lageruju u skladu sa zakonom. Dok se ne reguliše status ove robe, ona će biti pod carinskim nadzorom, kako bi se prevenirala krađa”, naveli su iz Uprave uz podsjećanje da se to ranije već dešavalo.

“Od početka godine do 16. maja, naplaćena su 95,2 miliona eura akciza, što je za 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvaren je značajan rast prihoda od akciza na duvanske proizvode od 87 odsto ili 13 miliona eura više, u odnosu na isti period prošle godine, što govori u prilog tome da aktivnosti koje sprovode Vlada, resorno ministarstvo i Uprava prihoda i carina u borbi protiv šverca cigara, daju očekivane rezultate”, zaključuju u saopštenju iz UP.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *