Najplaćenija britanska direktorka: Nemilosrdna dama čeličnog fokusa

Ema Volmsli najplaćenija je britanska FTSE (Financial Times Stock Exchange) šefica. Pet godina vrši dužnosti izvršne direktorke farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline u koju je na velika vrata ušla nakon 17 godina provedenih u L’Oreal-u. Shodno funkciji i radnoj biografiji, zarada pedesettrogodišnje Britanke izazov je za mnoge iz višeg menadžerskog svijeta. Kolika je zarada direktorke Eme Volmsli?

Najplaćenija direktorka i Hari Poter

Više medijskih izvora navode da su ukupna godišnja primanja direktorke Volmsli premašila 8,2 miliona funti (u dolarima oko 10,8 miliona). Prema podacima Thisismoney.co.uk, Ema Volmsli prima osnovnu platu od 1,2 milion funti na koju se dodaju bonusi od 2,3 miliona. U njenu prošlogodišnju zaradu ušle su i nagrade koje su iznosile 4,3 miliona. Na sve ove iznose dodaje se i kompanijski automobli kao dodatna beneficija. Ukratko, prošla 2021. za gospođu Volmsli značila je 17% povećanja primanja što ju je stavilo pod lupu poslovnog svijeta.

Možda jedan od zanimljivijih detalja iz biografije aktuelne izvršne direktorke GlaxoSmithKline kompanije je njeno obrazovanje. Odabrala je da izučava klasične i moderne jezike na Oksford-u na master studijama, a osnovno fakultetsko obrazovanje završila je u Christ Church, jednom od 32 Oksford koledža. Ni malo nije nevažan podatak da je ovaj koledž iznjedrio čak 13 britanskih premijera od ukupno 28 koliko ih je na Oksfordu steklo diplome. Ema Volmsli se tako upisala u društvo velikana koji su diplomirali na istom koledžu – počev od kralja Edvarda VII, naučnih umova Džona Loka i Roberta Huka preko pesnika V.H. Odena i Luis Kerol (pravo ime Čarls Latvidž Dodžson) autora Alise u zemlji čuda.

Da biste zamisli atmosferu u kojoj se Ema Volmsli školovala, sjetite se Harija Potera. Replike zdanja Hogvorts škole iz filmova o mladom čarobnjaku zapravo su zdanja Christ Church koledža.

Transfer i iznenađenje

Za pomenutih 17 godina koliko je provela u L’Oreal kompaniji radila je na poslovima marketinga sa funkcija generalnih menadžera. Od 2007. bila je stacionirana u Šangaju kao generalni menadžer i vodila je poslove potrošnje proizvoda na kineskom tržištu i nadgledala je globalne brendove uključujući L’Oreal Pariz, Maybelline kao i Mininurse konesku robnu marku za njegu kože.

Prema nezvaničnim izvorima njen prelazak u GSK bio je veliko iznenađenje za L’Oreal upravu i zaposlene. Nije bila tajna da je ’tipovana’ za ulogu globalnog senior menadžera, ali Volmsijeva se odlučuje na promjenu firme 2010. U GSK dobila je zaduženja koja se tiču nadgledanja zdravstvene zaštite evropskih potrošača. Godinu dana kasnije njena zaduženje su se proširila na cijeli svijet.

Prva žena na čelu farmaceuta

Ema Volmsli u istoriju poslovnog svijeta ušla je i kao prva žena koja je stala na čelo jedne farmaceutske kuće. Analitičari su mišljenja da je ovakav presedan zapravo signal da će GSK u narednom periodu aktivnost potrošača, prodaju i servis postaviti u centar poslovanja.

Koji su bili prvi potezi Volmlisjeve, prve žene direktorke GSK?

  • Već u januaru prve godine nakon unapređenja na mesto direktorke, smijenila je 50 top menadžera
  • Kreirala je više novih funkcija i uloga u okviru kompanije. Recimo, šefa digitalnog sektora i nekoliko službenika za tehnologiju
  • Za jedan od ciljeva poslovanja postavila je razvoj novih lijekova
  • Unijela je bitne promjene uključujući i istraživanja i razvoj

Stil velike britanske direktorke

Nije novo da su osobe na ovako visokim i odgovornim funkcijama izuzetno istrajne, dinamične i da se dobro nose sa stresom. Tako i kolege Eme Volmsli kažu da je njihova direktorka ’snažna i brza, dinamična’ i da je odlikuje ’čeličan fokus’. Veoma je ’osjetljiva’ na talente i njena pažnja je usmjerena na razvoj talenata dok umije da bude nemilosrdna prema svakome ko ne ispunjava zadatke i očekivanja.

Majka četvoro djece i ’agent promjene’

Ovakvu karijeru žene koja je dospjela na vrh jedne od najvećih farmaceutskih kompanija današnjice pratio je i privatan život u braku sa četvoro djece.

Dinamičnu i poslovnu, Emu Volmsli je Fortune magazine proglasio za najuticajniju poslovnu ženu 2018. Uz novac, moć i ugled stigla je i prije dvije godine titula Dame za doprinos farmaceutskoj industriji i biznisu.

Već tri godine Volmsli je u Microsoft bordu nezavisinih direktora.

’Agent promjene’ – možda je najbolje zvanje koje su mediji namijenili Dami Emi Volmsli, a tiče se njenog uspona i uticaja u svijetu biznisa, pa i farmacije koja je na globalnom nivou uzela stvar u svoje ruke.

Izvor: Bonitet.com

Check Also

Mikro i mala preduzeća najviše doprinose ekonomiji Malte, a srednje firme Estonije

Mala i srednja preduzeća (MSP) – firme sa manje od 250 zaposlenih – često se …

Leave a Reply

Your email address will not be published.