Iz tethera povučeno čak 7,6 milijardi dolara

Digitalni ulagači povukli su ušteđevinu iz „stablecoin“ tethera vrijednu 7,6 milijardi dolara (6,2 milijarde funti) otkako je kriza kriptovaluta počela prošlog sedmice, što sugeriše da je firma isplatila gotovo dvostruko veći iznos od svoje ukupne količine čuvanog novca.

Stablecoini bi trebalo da imaju fiksnu vrijednost usklađenu s imovinom u stvarnom svijetu, u većini slučajeva – dolar po tokenu. Međutim, vjera u koncept poljuljana je prošlog utorka kada je još jedan veliki igrač, terra, prekinuo vezu s dolarom. To je podstaklo širu rasprodaju u kripto sektoru, koji se u velikom dijelu svog finansijskog inženjeringa oslanja na stabilne coine.

Tether, treća najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, doživjela je kratkotrajnu krizu u četvrtak kada je njena vrijednost pala s jednog dolara na 95 centi, jer su se štediše uplašile da će slijediti svoju stabilnu valutu i propasti. Međutim, token, koji kontroliše privatna firma s bliskim vezama s kripto mjenjačnicom Bitfinex, od tada je uveliko povratio svoju vrijednost poštujući obećanje da će štedišama omogućiti da uvijek povuku jedan dolar za svaki privez koji vrate firmi.

Firma dopušta samo direktna povlačenja u iznosu od najmanje 100.000 dolara za svaki zahtjev i naplaćuje naknadu od 0,1 odsto na otkupe. Svako ko ima manje veze od tog minimuma, može novac pretvoriti u dolare samo pronalaženjem nekoga ko će ga kupiti od njih – disbalans koji je izazvao privremeni kolaps vrijednosti.

Uprkos poteškoćama, prema javnim blockchain podacima, 7,6 milijardi dolara tethera preraspodijeljeno je na ovaj način od četvrtka. To je gotovo dvostruko više od gotovine koju je tether imao u svojim rezervama krajem prošle godine, prema računima objavljenim na njegovoj web stranici.

Većina ostalih rezervi drži se u imovini poput gotovine, od kojih je većina 35 milijardi dolara američkog državnog duga i 25 milijardi dolara korporativnih obveznica. Međutim, firma je odbila da objavi bilo kakve dodatne detalje o ulaganjima, a njen glavni tehnološki direktor Paolo Ardoino rekao je za Financial Times: „Ne želimo da odamo svoju tajnu“.

Dugo se strahovalo oko sposobnosti tethera da poštuje sva otkupljenja. Firma je jednom rekla da svoju valutu podržava „američkim dolarima“, a tvrdnja koju je njujorški državni tužilac rekao 2021. „bila je laž“. Sada jednostavno tvrdi da je njegova valuta „100% podržana rezervama tethera“.

Terra izgubila Lunu

Nasuprot tome, terra je bila podržana složenim algoritmom koji je zahtijevao da vrijednost sestrinske kriptovalute, lune, neprestano raste kako bi se održala vezanost dolara. Kada je prošle sedmice došlo do kraha, sitsem je ušao u „spiralu smrti“, automatski ispisujući više luna, što je dodatno srušilo cijenu, sve dok luna nije izgubila 99,9995% svoje vrijednosti u nekoliko dana, a terra je ostala da čami na 0,11 dolara.

Harizmatični osnivač projekta Terra, Do Kwon, rekao je da želi ponovno da pokrene valutu. U prijedlogu objavljenom na oglasnoj tabli projekta u petak, predložio je brisanje cjelokupnog vlasništva nad lunom i redistribuciju jedne milijarde novih tokena, a većina će otići onima koji drže stablecoin ili koji su držali lunu prije pada prošle sedmice.

„Teška je ravnoteža – i nema lakih odgovora u preraspodjeli vrijednosti unutar mreže. Ali vrijednost se mora distribuirati kako bi se omogućilo ekosistemu da preživi, a u svom trenutnom stanju neće“, napisao je Kwon.

Kwon se takođe suočava s pitanjima kako su potrošene velike svote bitcoina koje je njegov projekt prikupio za podršku terra. Prema analizi koju je podijelila organizacija, prodala je više od 80.000 bitcoina, vrijednih više od 2,4 milijarde dolara, neimenovanim stranama u zamjenu za terra u vrijednosti od jednog dolara – u vrijeme kada je javna cijena valute bila ispod 75 centi.

Nestabilne manje valute

Trema oko stabilnih kovanica u kombinaciji s opštim padom tehnoloških dionica i širim padom u SAD-u pokrenula je širu krizu povjerenja u kripto sektoru. Bitcoin i ethereum, dvije najveće kriptovalute, pali su za više od 10% tokom posljednjih sedam dana, a ethereum je pao za 17% – na manje od 2.000 dolara. Manje valute su, kao i uvijek, bile nestabilnije, a dogecoin je pao za 26% tokom sedmice.

Čak i neki od najglasnijih pobornika digitalnih valuta sada preispituju obećanja sektora. Osnivač kripto berze FTX, Sam Bankman-Fried, rekao je u intervjuu za Financial Times da bitcoin nema budućnost kao platna mreža, zbog inherentne neučinkovitosti njegovog blockchaina, javnog digitalnog registra koji bilježi njegove transakcije. Umjesto toga, tvrdio je, mogao bi da funkcioniše samo kao skladište dugoročne vrijednosti, poput zlata.

Check Also

Mikro i mala preduzeća najviše doprinose ekonomiji Malte, a srednje firme Estonije

Mala i srednja preduzeća (MSP) – firme sa manje od 250 zaposlenih – često se …

Leave a Reply

Your email address will not be published.