Godišnja inflacija premašila 11 odsto: Gorivo skuplje 42,6, a hljeb i žitarice 35,9 odsto

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su više za 11,2 odsto, pokazuju novi preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstata.

Za isti period, harmonizovani indeks potrošačkih cijena – koji se odnosi na finalnu potrošnju cjelokupnog stanovništva jedne zemlje i predstavlja uporedivu mjeru inflacije sa zemljama Evropske unije – dostigao je 10,2 odsto.

Prema podacima Monstata, od aprila prošle do istog mjeseca ove godine najdrastičniji je rast cijena goriva – sada već za 42,6 odsto, zatim hljeba i žitarica za 35,9, a povrća za 30 odsto. S obzirom na to da je ključno povećanje cijene ulja bilo u prva tri mjeseca prošle godine, njeno poskupljenje za proteklih 12 mjeseci sada iznosi „samo“ 25,1 osto, a značajan je i rast cijena mlijeka i jaja (18,7 odsto), kafa i čaj (17,2), čvrstih goriva (14,2), te slatkiša i meda (13,6) i mesa (12 odsto). Više od deset odsto rasle su i cijene drumskog prevoza, te sredstava za održavanje domaćinstva. Istovremeno, najviše su pale cijene snabdijevanja vodom 7,5 odsto, te motornih vozila – 6,8 odsto i putničkog avio-prevoza – 4,8 odsto.

Na mjesečnom nivou, pak, inflacija je donekle usporila.

„Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su više za 1,9 odsto“, navodi se u saopštenju, uz podsjećanje da je mjesec ranije ta stopa iznosila 3,4 odsto.

Rezultati ukazuju da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imale uvećane cijene: goriva, zatim, povrća, te mlijeka i jaja.

„Posmatrano po proizvodima i uslugama, u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast u grupama: prevoz – za 4,4 odsto, odjeća i obuća (3,1 odsto), hrana i bezalkoholna pića (2,9), te restorani i hoteli (1,7), dok je pad cijena zabilježen u grupama: stanovanje, voda i struja (0,5 odsto) i komunikacije (0,1 odsto)“, navode iz Monstata.

Potrošačke cijene u prva četiri mjeseca ove godine u poređenju sa istim periodom 2021, u prosjeku su više za 8,3 odsto.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *