Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja

Dodajte komentar

Bitcoin nema budućnost kao sredstvo plaćanja zbog svoje neefikasnosti i visokih ekoloških taksi, navodi jedan od najuticajnijih direktora u kripto industriji.

Osnivač kripto mjenjačnice FTX Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) izjavio je da proof-of-work (PoW), sistem validacije blokčejn transakcija koji podržava bitcoin, ne bi mogao da podnese milione transakcija koje su potrebne kako bi kriptovalute postale efikasno sredstvo plaćanja, piše Financial Times.

“Bitcoin mreža nije mreža za isplate i skaliranje”, rekao je Bankman Frid, komentarišući brzorastuće tržište kriptovaluta koje je teško pogođeno rasprodajama i povlačenjima novca, uzrokujući pad vrijednosti bitcoina više od 35 odsto od januara.

Ipak, neki kripto entuzijasti još uvjek vide bitcoin kao način za obavljanje svakodnevnih transakcija.

Zemlje poput El Salvadora i Centralnoafričke Republike su uvele bitcoin kao legitimno sredstvo plaćanja, ali najnovija istraživanja iz Sjedinjenih Američkih država pokazuju da ljudi, pored svih mjera koje je vlada uvela kako bi ih ohrabrila da koriste ovu valutu, još uvjek zaziru od nje.

Tridesetogodišnji milioner, koji je proširio poslovanje kompanije FTX pretvorivši je u jednu od najvećih kripto mjenjačnica na svijetu, izjavio je se od alternativnih tipova blokčejna, kao što je proof-of-stake (PoS), ili neke druge tehnološke inovacije može očekivati da stvore funkcionalnu kripto sistem plaćanja.

“Sistemi preko kojih obavljate milione transakcija u sekundi moraju biti ekstremno efikasni, lagani i sa nižim troškovima energije. Proof-of-stake mreže to jesu”, rekao je Bankman Frid. Njegova kritika bitcoina još više naglašava ekološku zabrinutost vezanu za količinu energije koja je potrebna da bi PoW sistem radio.

Neki evropski zakonodavci su se zalagali za zabranu ovih sistema zbog emisija ugljenika, prenosi Biznis.rs.

“Ne mislim da ovo znači da bitcoin treba da nestane”, rekao je Bankman Frid, dodajući da bi ova kriptovaluta mogla da ima budućnost kao “digitalna imovina, roba ili sredstvo za skladištenje vrijednosti” slično zlatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *