Bafet poslije više od tri decenije odustaje od ulaganja u Wells Fargo

Dodajte komentar

Čuveni berzanski investitor i milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) po svoj prilici je okončao svoje dugogodišnje ulaganje u kompaniju Wells Fargo, sudeći prema podnesku koji je američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) u ponedjeljak dostavio Bafetov fond Berkshire Hathaway. Berkshire je takođe prijavio nove akcionarske udjele u bankarskom gigantu Citigroup Inc. i u zajmodavcu automobila Ally Financial Inc.

Berkshire je rasprodao svoje preostale akcije bankarske kompanije Wells Fargo. Ovo je značajan momenat jer je Bafet, predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Berkshire Hathaway, počeo da kupuje akcije američkog finansijskog velikana još pre tri decenije i dugo je hvalio njeno poslovanje, držeći se čvrsto svoje odluke i nakon što su njeni skandali počeli da izbijaju na vidjelo 2016. godine.

Bafetov izlazak iz Wells Farga dolazi pošto izvršni direktor kompanije Čarli Šarf (Charlie Scharf) nastavlja da se bori sa zastarelim regulatornim pitanjima i preduzima korake za poboljšanje efikasnosti, što uključuje otpuštanje radnika, pa čak i istraživanje potencijalne prodaje preduzeća. Akcije banke sa sjedištem u San Francisku izgubile su na vrijednosti oko 12 odsto ove godine.

Bafet je javno pozvao odbor Wells Farga da ne angažuje Šarfa. Iako ovaj „vuk sa Wall Streeta“ ima veliko iskustvo u vođenju poslova okrenutih potrošačima i tehnološkim unapređenjima, njegov životopis je sadržao vrijeme u gigantu industrije hartija od vrijednosti JPMorgan Chase, a nedavno je bio i na čelu Bank of New York Mellon. Šarf je takođe postigao dogovor da radi iz Njujorka, umjesto sjedišta u San Francisku, potez koji je Bafetov poslovni partner, Čarli Manger (Charlie Munger), nazvao „nečuvenim“.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *