Napuštena fabrika “Renoa” u Moskvi oživjeće kultni “Moskvič”

Dodajte komentar

Nakon što je Reno grupacija uslijed dešavanja na istoku Evrope i ruske invazije na Ukrajinu odlučila da napusti Rusku Federaciju, gradonačelnik Moskve najavio je kako će ta fabrika u glavnom gradu Rusije dobiti drugu namjenu.

Naime, Sergej Sobjanin izjavio je kako su strani vlasnici odlučili da zatvore fabriku automobila Reno u Moskvi, ali da zvaničnici ne smiju da dozvole da radnici ostanu bez posla.

“Strani vlasnik je odlučio da zatvori ‘Reno’ u Moskvi. To je njegovo pravo, ali ne možemo dozvoliti da hiljade radnika ostanu bez posla”, rekao je Sobjanin.

Kako rješenje za ovaj problem, Sobjanin je naveo kako će u budućnosti fabrika nastaviti da proizvodi automobile pod istorijskim brendom – „Moskvič“.

„Odlučio sam da fabriku prebacim na budžet grada i nastavim proizvodnju automobila pod istorijskim brendom ‘Moskvič’. Trudićemo se da većina tima radi direktno u fabrici i s njenim podizvođačima“, naglasio je gradonačelnik.

Kako je pojasnio, glavni tehnološki partner obnovljene fabrike automobila „Moskvič“ trebalo bi bude ruska kompanija KAMAZ. U prvoj fazi rad, trebalo bi da bude organizovana proizvodnja klasičnih automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, dok bi u budućnosti trebalo da pređu i na proizvodnju električnih automobila.

„S KAMAZ-om i Ministarstvom industrije i trgovine Rusije radimo na lokalizaciji proizvodnje maksimalnog broja autokomponenti u Rusiji“, pojasnio je Sobjanin.

Inače, fabrika automobila pod kultnim nazivom „Moskvič“ ima dugu istoriju. Prije skoro stotinu godina započela je s proizvodnjom „Forda“, da bi nakon toga decenijama proizvodila automobile pod nazivom „Moskvič“.

Od 1998. godine, fabrika je sarađivala s „Renoom“, a upravo s ovih proizvodnih linija na tržište su stigli i „Dačijini“ modeli „logan“, „duster“ i „sandero“.

Izvor: Klix.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *