Kataklizma za Netflix, sudbina američke ekonomije “van kontrole” Feda

Dodajte komentar

Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u saopštenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno podstiče strahove od recesije. Finansijska tržišta tek su u petak “odahnula” i doživjela konkretniji skok.

Tržišna kapitalizacija najvećih američkih korporacija ove godine pala je za sedam biliona dolara, a najviše pate dionice iz tehnološkog sektora.

Džerom Pauel, guverner Feda, rekao je u četvrtak da bi na „lagano slijetanje ekonomije“ mogli da utiču činioci izvan Fedove kontrole, što je prilično neugodna poruka za ulagače. Inflacija je izmakla kontroli, u aprilu je u SAD iznosila 8,3 odsto na godišnjem nivou. To je nešto manje nego u martu, ali je i dalje zabrinjavajuće, tim prije što je porasla i bazna inflacija (koja ne uzima u obzir promjenjive cijene hrane i energenata) koja pokazuje rast od 0,6 odsto u odnosu na mart. Inflacija raste za cijeli niz proizvoda, a ne samo za one sa prekinutim lancem snabdijevanja. Povjerenje potrošača, koje mjeri Univeritet u Mičigenu, palo je na najniži nivo u jedanaest godina.

Dow Jones je u pet dana pao nešto više od dva odsto, a Nasdaq gotovo tri odsto. Da medvjedi (sinonim za pesimizam u finansijskom svijetu) sve više preuzimaju kontrolu, jasno je iz začuđujuće činjenice da je tržišna kapitalizacija američkih blue-chipsa ove godine pala za čak sedam biliona (ili sedam hiljada milijardi) dolara. S&P 500 izgubio je 18 odsto ove godine (do četvrtka), a Nasdaq čak 27 odsto, jer su dionice u tehnološkom sektoru oštro pale. Netflix je, na primjer, udaljen čak 75 odsto od rekorda, što ga čini najgorim ovogodišnjim performerom u sastavu S&P 500 indeksa.

Prema finansijskoj firmi Bespoke Investment Group, samo jedanaest puta u istoriji Nasdaq je pao za 20 odsto u 30 trgovačkih dana, kao ove godine. Devet od ovih prethodnih dubokih promašaja povezano je s recesijom. Gdje je dno, svi se pitaju. Većina vjeruje da će biti još patnje, tržište prvo mora da doživi kapitulaciju. Tek kada sve izgleda beznadežno, mogla bi da se dogoditi prekretnica. Međutim, indeks straha i pohlepe koji mjeri CNN sada je stvarno nizak (na ljestvici od 0 do 100 u četvrtak je bio samo 6 – što je indeks niži, više je straha u ulagačima), što bi mogao biti znak da se bliži odskok.

Dolar je u odnosu na korpu valuta dosegao najviši nivou u dvije decenije. Indeks dolara porastao je na 104,72 boda (rekord od 12. decembra 2002.). Euro je u četvrtak skliznuo najniže od 3. januara 2017, na 1,0328 dolara za euro, a kineski juan najniže je pao od septembra 2020. Izgubio je sedam odsto u posljednja tri mjeseca (aprilski gubitak bio je čak i najveći mjesečni gubitak u istoriji). Nastavlja se iznenađujući rast ruske rublje, jer je u drugoj polovini sedmice dolar trebalo platiti samo 62,75 rubalja, barem nakon marta 2020. Podsjetimo, u februaru (na početku rata u Ukrajini i prvih sankcija protiv Rusija) dolar je već vrijedio više od 150 rubalja.

Kataklizma se događa i na tržištu kriptovaluta. Kolaps stablecoina terraUSD je potkopao povjerenje investitora u kripto tržište. Cijena mu je pala znatno ispod 20 centi, iako bi u teoriji ovaj novčić trebalo da vrijediti jedan dolar ili nekoliko centi manje. Terra ne garantuje za svoju vrijednost novcem ili drugim ulaganjima, to je algoritamski stabilan novčić koji bi trebalo da prati kretanje dolara kroz finansijski inženjering. Federalne rezerve SAD-a sve više obraćaju pažnju na ono što se događa i, prema JPMorganu, čak bi mogao da zatraži da emiteri stablecoina imaju pokriće kod Fed-a.

Izvor:SEEbiz/A.Jović

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *