Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija: U potrazi za stalnim inovacijama

Dodajte komentar

Kao najveći pružalac usluga telekomunikacija i multimedijalnih usluga u Srbiji i tržišni lider u jugostičnoj Evropi, Telekom Srbija igra ključnu ulogu u brzorastućoj privredi Srbije. Generalni direktor kompanije Vladimir Lučić razgovarao je Penresom.

Kako Telekom radi na tome da promoviše povezanost u Srbiji?

Cilj nam je da stvaramo prilike za rast pomoću razvoja komunikacione infrastrukture nove generacije i da obezbijedimo digitalne usluge gradeći digitalno društvo za milione ljudi – „Srbiju 2.0“, što pokreće naše snažno uvjerenje da digitalna tehnologija može da osnaži poslovnu klimu u Srbiji. Ova digitalna transformacija se neće desiti za jedan dan, jer ide ruku pod ruku sa dubinskim promjenama u organizaciji i kulturi kompanija, ili čak i u njihovim poslovnim modelima. Uprkos izazovima, napravili smo važne korake unaprijed i infrastruktura za digitalnu povezanost u zemlji raste i postaje snažnija. Širokopojasna mobilna mreža četvrte generacije (4G) pokriva više od 90% stanovništva. Nadalje, država investira u 5G tehnologiju, jer se očekuje da će Srbija održati licitaciju za dodjelu frekvencija za 5G mreže mobilnim operaterima sredinom 2022. U decembru 2021. Evropska investiciona banka (EIB) najavila je da će pozajmiti 70 miliona evra Telekomu Srbija za uvođenje telekomunikacione mreže 5G i proširenje postojeće 4G mreže širom Republike Srbije, čime je prepoznat kao ključni tržišni lider u regionu. Kredit EIB će omogućiti da 60% stanovnika Srbije dobije pristup najnovijoj 5G mreži i da proširi prednosti 4G mreže tako da doseže do skoro svih u zemlji.

Kako vidite Telekom u budućnosti?

Naše najnovije strateško partnerstvo sklopljeno je 2021. sa kompanijom Vodafon, i obuhvata Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime nam omogućava pristup svim važnim resursima u oblasti digitalne transformacije. To će omogućiti da unaprijedimo efikasnost našeg poslovanja, optimizujemo troškove i unaprijedimo korisničko iskustvo naredne godine. Što se tiče budućnosti, smatramo da su digitalne prilike u nastajanju veliki dio održivije budućnosti za srpsku privredu i društvo. To će nam omogućiti da uvećamo efikasnost našeg poslovanja, optimizujemo troškove i unaprijedimo korisničko iskustvo, što su naši strateški prioriteti. Digitalizacija može da otključa neograničene potencijale i do sada skrivene tokove prihoda za preduzeća i javnu upravu time što će osloboditi resurse za važnije zadatke. Siguran sam da ulaganje u digitalnu tehnologiju i inovacije može da donese opipljive rezultate i napravi pozitivan pomak ka zelenijoj i otpornijoj sutrašnjici za naše korisnike, investitore i partnere.

Šta mislite da su prednosti tehnologija kao što su klaud mreže, vještačka inteligencija, Big Data i mobilne aplikacije?

Kao dio naše dinamične, žive misije, transformišemo i stalno unapređujemo zadovoljstvo korisnika kroz triptih usmjerenosti na korisnike, digitalnih inovacija i strasti za izvrsnost. Prošle godine, Telekom Srbija osnovao je svoj prvi korporativni kapitalni fond za ulaganje u inovativne ideje za start-apove, koji ima za cilj da uloži 25 miliona evra tokom sljedećih pet godina u start-apove u Srbiji i regionu. Snažno vjerujem da tehnologije u nastajanju kao što su vještačka inteligencija, robotika, Internet stvari (IoT), blokčejn, sajber bezbjednost i Big Data imaju potencijal da učine proizvode i usluge široko dostupnim, posebno onima koji imaju poteškoća sa njihovim korišćenjem.

Koje inicijative društvene odgovornosti je Telekom sproveo?

Želimo da učinimo da svima bude omogućeno da učestvuju jednako u razmijeni znanja i informacionom društvu. U ovom kontekstu, promovisanje uslova za sticanje znanja u osnovnim školama liježi u srcu projekta kompanije „Stvaramo znanje“. U okviru ovog projekta, tokom pet godina, opremljeno je čak 100 računarskih učionica u 100 osnovnih škola u Srbiji. Sve u svemu, naša odgovornost kao tržišnog lidera je da osnažujemo inovacije i podržavamo naše korisnike i cjelokupnom društvu na putu ka digitalizaciji, tako da niko ne bude ostavljen za nama.

Izvor: Forbesmiddleeast.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *