Predstavnici Vlade u Luci Bar, država plijeni cigarete vrijedne više desetina miliona eura

Dodajte komentar

Delegacija Vlade, na čelu sa premijerom Dritanom Abazoviće, obići će danas Slobodnu carinsku zonu u Luci Bar nakon što je Uprava prihoda i carina naložila da se oduzmu duvanski proizvodi na zalihama koji vrijede više desetina miliona eura.

Kako je saopšteno iz Vlade, pored predsjednika biće prisutni i ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić, te direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević.

„UPC naložila je Carinarnici Bar da oduzme zalihe duvanskih proizvoda koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni“, navodi se u najavi.

Vijesti pišu da je riječ o 145.000 paketa cigareta čiji rokovi za izmještanje su ranije istekli.

U Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura. Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz tog skladišta. Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, prošlog ljeta su evidentirana i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, zbog čega su protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina. Posljednja krađa cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar otkrivena je 2. marta, nakon što je primijećeno da neko pokušava da prefarba „oko“ nadzorne kamere koja djelimično pokriva dio skladišta mojkovačke kompanije. Carinici su utvrdili da je tom krađom država oštećena za oko 225.000 eura.

Nepun mjesec prije toga 7. februara, otkriveno je da je na skladištu Montenegro duvan komerca oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, traženo od šefa obezbjeđenja Port of Adrije da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat. Istragom je ustanovljeno da su iz skladišta te mojkovačke firme od 28. decembra 2021. do tog dana, svaki četvrti dan,odvoženi šleperi cigareta. Iz Uprave policije tada su zvanično saopštili da je tokom uviđaja utvrđeno da nedostaje 11.349 paketa raznih vrsta cigareta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *