Najveći pad industrijske proizvodnje u EU za više od godinu

Dodajte komentar

Industrijska proizvodnja u EU pala je u martu, prvom mjesecu ruske invazije na Ukrajinu, najsnažnije u proteklih nešto više od godinu dana, dok je u Hrvatskoj i eurozoni bilježila najveći pad od početka pandemije, pokazuju podaci Eurostata.

U EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u martu 1,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema Eurostatovim podacima porasla 0,6 odsto. Pad je najsnažniji od februara prošle godine. U eurozoni je potonula 1,8 posto – najsnažnije od aprila 2020. kada su vlade uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile širenje koronavirusa. U februaru ove godine porasla je 0,5 odsto.

Najsnažnije je na oba područja u martu pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,6 odsto u EU i za 2,7 odsto u eurozoni. Oštro je pala i proizvodnja poluproizvoda dobara, za 1,4 odsto u EU te za dva odsto u eurozoni.

Najsnažnije je pak u EU porasla proizvodnja u energetskom sektoru za 1,3 odsto, dok je u eurozoni pala za 1,7 odsto. U zoni primjene zajedničke evropske valute porasla je samo proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 0,8 odsto.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU porasla je u martu prema istom periodu prošle godineza 0,7 posto, nakon rasta od 2,8 odsto tokom februara, pokazuju revidirani podaci Eurostata. U eurozoni proizvodnja je u martu smanjena za 0,8 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,7 odsto u prethodnom mjesecu, izračunali su evropski statističari.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjem nivou porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 6,6 odsto. Slijedi proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara koja je u EU porasla za 4,9 odsto, a u eurozoni 2,8 odsto.

U EU snažno je porasla i proizvodnja energije – za 2,7 odsto. U eurozoni energetski sektor bilježio je pak najveći pad proizvodnje, čak četiri odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *