Najveći pad industrijske proizvodnje u EU za više od godinu

Industrijska proizvodnja u EU pala je u martu, prvom mjesecu ruske invazije na Ukrajinu, najsnažnije u proteklih nešto više od godinu dana, dok je u Hrvatskoj i eurozoni bilježila najveći pad od početka pandemije, pokazuju podaci Eurostata.

U EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u martu 1,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema Eurostatovim podacima porasla 0,6 odsto. Pad je najsnažniji od februara prošle godine. U eurozoni je potonula 1,8 posto – najsnažnije od aprila 2020. kada su vlade uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile širenje koronavirusa. U februaru ove godine porasla je 0,5 odsto.

Najsnažnije je na oba područja u martu pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,6 odsto u EU i za 2,7 odsto u eurozoni. Oštro je pala i proizvodnja poluproizvoda dobara, za 1,4 odsto u EU te za dva odsto u eurozoni.

Najsnažnije je pak u EU porasla proizvodnja u energetskom sektoru za 1,3 odsto, dok je u eurozoni pala za 1,7 odsto. U zoni primjene zajedničke evropske valute porasla je samo proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 0,8 odsto.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU porasla je u martu prema istom periodu prošle godineza 0,7 posto, nakon rasta od 2,8 odsto tokom februara, pokazuju revidirani podaci Eurostata. U eurozoni proizvodnja je u martu smanjena za 0,8 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,7 odsto u prethodnom mjesecu, izračunali su evropski statističari.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjem nivou porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 6,6 odsto. Slijedi proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara koja je u EU porasla za 4,9 odsto, a u eurozoni 2,8 odsto.

U EU snažno je porasla i proizvodnja energije – za 2,7 odsto. U eurozoni energetski sektor bilježio je pak najveći pad proizvodnje, čak četiri odsto.

Check Also

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.