I Samsung poskupljuje čipove

Južnokorejski elektronski div Samsung Electronics pregovara s klijentima o podizanju cijena čipova u ovoj godini do 20 odsto.

Brojni proizvođači čipova žele da podignu cijene kako bi pokrili rastuće troškove materijala i logistike, piše Bloomberg, citirajući upućene izvore. Samsung nije odmah bio dostupan za komentar informacije o pregovorima.

Južnokorejska firma je drugi po veličini proizvođač čipova u svijetu, nakon Taiwan Semiconductor Manufacturinga (TSMC).  Tajvanski div prognozirao je rast prihoda od 37 odsto u tekućem tromjesečju, predvidjevši vrlo tijesne kapacitete za proizvodnju čipova u ovoj godini zbog globalne krize koja je napunila knjige narudžbi i omogućila proizvođačima da naplaćuju visoke cijene.

Samsung je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata krajem aprila istakao da je potražnja velikih kupaca veća od raspoloživih kapaciteta, procijenivši da se situacija neće poboljšati u dogledno vrijeme.

Izvor: Lider

Check Also

Colliers sklopio partnerstvo sa West Properties u Srbiji

Vodeća globalna kompanija za pružanje profesionalnih usluga u sektoru nekretnina i upravljanje investicijama Colliers objavila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.