Crna Gora ima potencijal da ljetnja sezona bude uspješna i donese veće prihode

Moraju se naći najadekvatnija rješenja za probleme poput buke, čistoće, spremnosti plaža, te  zapošljavanje sezonske radne snage, koji su samo neki od i dalje aktuelnih izazova u suret turističkoj sezoni, rečeno je na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Prema riječima ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, ove godine postoje preduslove da turistička sezona bude bolja i od rekordne.

Predstavnici sektora turizma i ugostiteljstva predstavili su ovom prilikom rezultate iz predsezone, kao i probleme sa kojima se suočavaju već duži vremenski period.

Jedno od pitanja koje se pokrenulo na sastanku jeste i eventualno uvođenje oporezivanja bakšiša, što je predložio direktor Lipske pećine Tomo Knežević. On je istakao da bi trebalo razmisliti o tome, te da bi iznos PDV-a na taj segment trebalo da iznosi oko devet odsto. Knežević je istakao i da bi trebalo crnogorsku turističku ponudu mnogo bolje predstaviti zapadu i skandinavskom tržištu, kao i na tržištu Kine, te da bi se to trebalo raditi u kooperaciji sa regionom.

Ministar Đurović je naveo i da je čuo mnogo oprečnih mišljenja kada je u pitanju oporezivanje bakšiša, te da bi volio da PKCG izađe sa jedinstvenim predlogom o tom pitanju kako bi se moglo djelovati konkretnije.

Predstavnici ugostiteljskog sektora su istakli da se suočavaju sa problemom buke, te da bi trebalo zakonski regulisati gdje se mogu nalaziti diskoteke i otvoreni šankovi. Jedan od većih problema sa kojim se susreću pos lodavci u sektoru u gostiteljstva jeste i nedostatak radne snage, kao i problem dugog čekanja na obrade zahtjeva za dozvolu za rad radnika iz regiona.

Predstavnica Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Milena Raičković je istakla da se, osim nedostatka radne snage, ugostitelji suočavaju i sa dugim čekanjem za izdavanje dozvole za rad, te da bi pored smanjenja roka za izdavanje trebalo razmisliti i o uvođenju privremene dozvole kako bi radnici koji čekaju na izdavanje mogli biti angažovani odmah po dolasku. Ona je istakla i da je dobro što će biti skraćen rok za izdavanje dozvola na 10 dana, ali da je prije nekoliko godina taj rok iznosio oko sedam dana.

Predstavnik MUP-a Dragan Dašić je istakao i da zakon ne prepoznaje privremene dozvole te da se na tom polju malo šta može učiniti. Jedan od predloga koji se mogao čuti na sjednici je i da radnici iz regiona, za dozvole za ra d mogu ap licirati u konzularnim i diplomatskim predstavništvima Crne Gore, kako bi se rok za njihov dolazak za rad u Crnu Goru dodatno skratio.

Među predlozima moglo se čuti i da bi kako bi se došlo do radne snage, razmisli o uvođenju subvencija za studente, odnosno eventualno smanjivanje školarine za visokoškolce koji budu radili sezonske poslove.

Ministar Đurović je istakao da bi o tom predlogu, koji mu djeluje kao veoma dobar, mora razgovarati sa ministrom finansija, te da će tek u nared nom periodu moći da kaže da li je izvodljiv.

Check Also

Dug Ukrajine 116 milijardi eura

Ukrajinski državni dug zaključno sa 30. aprilom iznosio je otprilike 116,1 milijardu eura. Taj podatak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.