Crna Gora ima potencijal da ljetnja sezona bude uspješna i donese veće prihode

Dodajte komentar

Moraju se naći najadekvatnija rješenja za probleme poput buke, čistoće, spremnosti plaža, te  zapošljavanje sezonske radne snage, koji su samo neki od i dalje aktuelnih izazova u suret turističkoj sezoni, rečeno je na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Prema riječima ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, ove godine postoje preduslove da turistička sezona bude bolja i od rekordne.

Predstavnici sektora turizma i ugostiteljstva predstavili su ovom prilikom rezultate iz predsezone, kao i probleme sa kojima se suočavaju već duži vremenski period.

Jedno od pitanja koje se pokrenulo na sastanku jeste i eventualno uvođenje oporezivanja bakšiša, što je predložio direktor Lipske pećine Tomo Knežević. On je istakao da bi trebalo razmisliti o tome, te da bi iznos PDV-a na taj segment trebalo da iznosi oko devet odsto. Knežević je istakao i da bi trebalo crnogorsku turističku ponudu mnogo bolje predstaviti zapadu i skandinavskom tržištu, kao i na tržištu Kine, te da bi se to trebalo raditi u kooperaciji sa regionom.

Ministar Đurović je naveo i da je čuo mnogo oprečnih mišljenja kada je u pitanju oporezivanje bakšiša, te da bi volio da PKCG izađe sa jedinstvenim predlogom o tom pitanju kako bi se moglo djelovati konkretnije.

Predstavnici ugostiteljskog sektora su istakli da se suočavaju sa problemom buke, te da bi trebalo zakonski regulisati gdje se mogu nalaziti diskoteke i otvoreni šankovi. Jedan od većih problema sa kojim se susreću pos lodavci u sektoru u gostiteljstva jeste i nedostatak radne snage, kao i problem dugog čekanja na obrade zahtjeva za dozvolu za rad radnika iz regiona.

Predstavnica Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Milena Raičković je istakla da se, osim nedostatka radne snage, ugostitelji suočavaju i sa dugim čekanjem za izdavanje dozvole za rad, te da bi pored smanjenja roka za izdavanje trebalo razmisliti i o uvođenju privremene dozvole kako bi radnici koji čekaju na izdavanje mogli biti angažovani odmah po dolasku. Ona je istakla i da je dobro što će biti skraćen rok za izdavanje dozvola na 10 dana, ali da je prije nekoliko godina taj rok iznosio oko sedam dana.

Predstavnik MUP-a Dragan Dašić je istakao i da zakon ne prepoznaje privremene dozvole te da se na tom polju malo šta može učiniti. Jedan od predloga koji se mogao čuti na sjednici je i da radnici iz regiona, za dozvole za ra d mogu ap licirati u konzularnim i diplomatskim predstavništvima Crne Gore, kako bi se rok za njihov dolazak za rad u Crnu Goru dodatno skratio.

Među predlozima moglo se čuti i da bi kako bi se došlo do radne snage, razmisli o uvođenju subvencija za studente, odnosno eventualno smanjivanje školarine za visokoškolce koji budu radili sezonske poslove.

Ministar Đurović je istakao da bi o tom predlogu, koji mu djeluje kao veoma dobar, mora razgovarati sa ministrom finansija, te da će tek u nared nom periodu moći da kaže da li je izvodljiv.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *