Zbog akcize na plastiku skuplje domaće mlijeko, jogurt…

Grupa privrednika iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora traži da se ukine porez na dodatu vrijednost (PDV) na hljeb, akciza na plastiku koja se koristi u proizvodnji, kao i da se akciza na lož ulje smanji za 40 odsto ili omogući njen povrat, zbog čega planiraju da se obrate Vladi i poslaničkim klubovima, saznaju “Vijesti”.

Izmjenom zakona o akcizama uvedena je akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu od 40 centi po kilogramu. To je bio i predlog bivše Vlade i tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja uz obrazloženje, da se time želi zaštititi životna sredina od prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu

Međutim, tu akcizu sada plaćaju na primjer domaće mljekare koje uvoze plastične boce koje pune mlijekom ili jogurtom, ili fabrike vode, ali ne i oni koju uvoze gotov proizvod, odnosno plastičnu bocu punu mlijeka, jogurta, vode,…

”Ovim se narušava konkurencija domaćih proizvođača, koji se ionako teško nose sa velikim stranim proizvođačima i uvozničkim lobijem. Zbog ove akcize svaki litar domaćeg mlijeka, jogurta, vode i soka biće skuplji za nekoliko centi, dok se uvoznom neće povećati cijena jer oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku. Ovo naručito pogađa naše mljekare koje vode teške bitke sa konkurencijom iz uvoza sa svaki litar ili kilogram prodatog domaćeg mlijeka. Oni su nedavno povećali otkupne cijene, kako bi stočarima nakonadili dio troškova, i zarada po litru im iznosi svega nekoliko centi, koja se sada istopila uvođenjem ove akcije”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On predlaže da se iz plaćanje ove akcize izuzme plastika koja se koristi u proizvodnji ili da se domaćim proizvođačima i prerađivačima omogući povrat ovog novca.

Usvojenim izmjenama zakona o akcizama uvedena je mogućnost da Vlada može smanjiti akcize na dizel i dvije vrste benzina do iznosa od 50 odsto. Vlada je u ponedjeljak privremeno smanjila akcize za 40 odsto, što je snizilo cijene ove tri vrste goriva na crnogorskim pumpama za 14 do 18 centi.

Izmjenom zakona nije obuhvaćeno snižavanje akciza na lož ulje, koje kao energent u značajnoj mjeri koristi neki domaći proizvođači i prerađivači hrane, zbog čega traže da i ova vrsta goriva bude obuhvaćena ovom mjerom. Oni navode i da potrošnja ovog goriva nije toliko značajna u odnosu na potrošnju dizela i benzina, zbog čega smanjenje akcize na njega ne bi bio značajan trošak za državni budžet.

Bez nulte stope PDV-a na hljeb, nema niže cijene

Skupština je prošle sedmice usvojila izmjena zakona o PDV-u kojim su akcize smanjene na brašno i ulje sa sedam na nula odsto, i za so sa 21 na sedam odsto, ali je na hljeb ostala stopa od PDV-a. Kako su pekari ranije imali pravo povrata PDV-a plaćenog na brašno, kada hljeb prodaju trgovcima, njima smanjenje akcize na brašno nije uticalo na niže troškove zbog čega ne mogu smanjiti cijene hljeba.

”Cijena hljeba jedino bi se mogla smanjiti ako bi se sadašnja stopa od sedam smanjila na nultu. Time bi se moglo amortizovati neko novo poskupljenje ukoliko dođe do novog rasta cijena brašna i žitarica na međunarodnim berzama”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, poslanički klub Socijaldemokrata priprema predlog izmjena zakona o PDV-u kojim bi se snizila stopa PDV-a na hljeb, što je ranije predlagao i odbor prehrambene i poljoprivredne industrije Privredne komore.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.