SDT istražuje da li je Kovač zloupotrijebio službeni položaj

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet po osnovu prijave OTP banke protiv bivšeg izvršnog direktora CKB Pala Kovača, potvrđeno je Pobjedi u SDT-u.

Postupak izviđaja je u toku, a iz tužilaštva nijesu saopštili ko je zadužio ovaj predmet, kao ni do kojih se saznanja došlo.

„Više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka“, kazali su Pobjedi iz SDT-a.

OTP sumnjiči Kovača da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti, zbog čega je CKB banka pretrpjela značajnu finansijsku štetu.

Krivična prijava protiv njega uslijedila je nakon interne istrage koju je sprovela CKB banka poslije otkrića daje 14 miliona eura nestalo sa računa 200 klijenata. On je prvi član top menadžmenta koji je pozvan na odgovornost u ovom slučaju. Kovač je u septembru prošle godine razriješen dužnosti izvršnog direktora najveće banke u Crnoj Gori, a naslijedio gaje Tamaš Kamaraši.

Pronevjeru novca CKB je otkrila u februaru, kada je uočena zloupotreba položaja dijela zaposlenih u filijalama u Baru i Podgorici. Oni su tada podnijeli krivične prijave protiv dvoje zaposlenih, a prijavljena je i direktorica filijale u Baru. Zloupotrebe su dominantno zabilježene u sektoru privatnog bankarstva.

Iz banke su nedavno kazali Pobjedi da intenzivno sarađuju sa nadležnim državnim organima u cilju što efikasnijeg rješavanja pokrenutih postupaka i nastavljaju sprovođenje interne kontrole poslovanja.

„Posebno želimo naglasiti da će sva lica za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično djelo, biti procesuirana pred nadležnim državnim organima, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci“, kazali su iz CKB-a, koja je klijentima obećala nadoknadu štete u potpunosti.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, CKB je od početka godine pokrenula više disciplinskih postupaka protiv radnika, od kojih su neki završili otkazom. Ti zaposleni u međuvremenu su tužili banku. Kovač je preuzeo CKB u aprilu 2017. godine, nakon što je 18 godina proveo u OTP grupi. Rukovodio je pripajanjem CKB i Podgoričke banke. Nakon što je izašao iz CKB-a posao je našao u državnom Montenegro Worksu, firmi čije je osnivanje pokrenuo bivši ministar finansija Milojko Spajić, sa namjerom da kontroliše poslovanje svih državnih preduzeća i objedini ih u holding. Kovač je član borda direktora Montenegro Worksa, a Pobjedi je nakon imenovanja kazao daje odluku o odlasku iz CKB donio u dogovoru sa OTP grupom.

On se nije oglašavao povodom prijave koju je protiv njega podnijela OTP banka.

Check Also

Akcize na plastiku ugrožavaju poslovanje fabrika vode

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori …

Leave a Reply

Your email address will not be published.