Pejaković: Kamate sigurno neće rasti do kraja juna

Dodajte komentar

Kamatne stope u Crnoj Gori sigurno neće rasti do kraja juna, a šta će se desiti u trećem kvartalu po pitanju kamata kod nas, zavisiće od odluke Evropske centralne banke (ECB), kazao je Danu generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković.

Posljednjih dana sve su glasnije najave da bi ECB u julu treba lo da poveća kamatne stope. Sastanak Evropske centralne banke je zakazan za 21. jul, a glavni ekonomista njemačke banke ING Karsten Brzeski je kazao da će ECB tada povećati kamatne stope.

Pejaković je Danu kazao da u ovom momentu niko sa sigurnošću ne može reći kako će biti, te da je jedino sigurno da do kraja drugog kvartala, odnosno do kraja juna neće doći do povećanja kamatnih stopa.

„ECB još vaga hoće li dizati kamatne stope, jer podizanje kamatnih stopa u postojećoj situaciji, kada su još prisutne posledice od pandemije, mogu da izazovu recesiju. U SAD i svuda u svijetu gdje su već podignute kamatne stope, očekuje se recesija. U trećem kvartalu će se vidjeti kakvi su makroekonomski pokazatelji i prema tome će se ECB postaviti“, izjavio je Pejaković.

Istakao je da su banke u Crnoj Gori dobro kapitalizovane, solventne i vrlo likvidne, te da su u nekom doglednom vremenu mirni. Takođe je naglasio da se ne očekuje veliki rast kamatnih stopa.

„Kada dođe do povećanja referentne kamatne stope Evropske centralne banke, ne vjerujem da će prva reakcija biti povećanje kamatne stope preko 0,25 procentnih poena. Takve su makar najave ECB, ali hoće li pod pritiskom novih podataka biti drugačije, niko ne može reći sa sigurnošću kako će biti. Od tekućih makroekonomskih podataka to zavisi“, naveo je Pejaković.

On je kazao da ECB treba da odluči da li je skuplje izazvati recesiju ili smirivati inflaciju. Saopštio je i da kada se koristi tuđa valuta, može se sačekati da se vidi kako će ta centralna banka da odreaguje.

„Ono što najviše utiče na kamatne stope kod nas su rizici. Od rizika zemlje, klijenta. Mi za najbolje klijente imamo vrlo konkurentne i dobre kamatne stope. Onaj ko je uzeo kredit po fiksnoj kamatnoj stopi, taj nema što da se plaši povećanja kamatnih stopa, samo redovno da vraća kredit. Za buduća zaduženja, eventualno može biti povećanja, kada se budu promijenili parametri koje sagledava ECB, onda može da se sagledava koliko će biti varijabilna i koliko može da oscilira“, rekao je Pejaković.

Po pitanju kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, kako je kazao, ostaje da se vidi šta će biti u trećem kvartalu.

„Prvo podizanje kamatnih stopa koje bude neće izazvati neki potres“, poručio je Pejaković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *