Istražuju ko je „lajkom” prevario građane

Da li je i ko odgovoran za gubitak novca koji su crnogorski državljani uložili u platformu “Cheil Wordwide”, odnosno aplikaciju “Grapefruit” kako je naknadno preimenovana, biće poznato nakon istrage koju vode policija i tužilaštvo, nezvanično saznaju Vijesti.

Ulaganjem novca na tu platformu pojedini građani ostali su bez više desetina hiljada eura.

“Policija je o događaju obavijestila Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, a predmet je dodijeljen u rad dežurnoj tužiteljki Maji Janković koja je dala obavezujuće naloge za postupanje”, rekao je sagovornik Vijesti.

Nije precizirano da li su prevareni građani prijavili taj slučaj policiji, ili su postupili po službenoj dužnosti.

Prethodno, u crnogorskim grupama koje okupljaju korisnike “Cheil Wordwide” aplikacije, najavljene su prijave policiji, a korisnici su i juče pisali da su izigrani.

Pojedini korisnici za prevaru su optužili Podgoričanina čiji identitet je poznat redakciji Vijesti, a koji im je, kako su napisali u grupi, obećao brzu zaradu. U toj grupi on im je posalo poruku da je i sam prevaren.

Putem aplikacije korisnici su vjerovali da mogu da brzo i lako zarade, tako što će lajkovati sadržaje na YouTube i drugim društvenim mrežama. Iz Uprave policije su kazali da prije mjesec nisu dobijali prijave zbog eventualnih zloupotreba, ali i da je odgovornost za moguću štetu na pojedincu.

Jedan od korisnika aplikacije Vijestima je ispričao kako je 15. aprila kupio paket od hiljadu dolara (964 eura).

“Imao sam 22 zadatka dnevno, da lajkujem i pratim video klipove na YouTubeu i po zadatku sam imao dva dolara, što dnevno bude 44 dolara (oko 40 eura). Novac koji mi je ‘legao’ na Cheil aplikaciju sam prebacio odmah na platformu Binance, jer je novac tu siguran u slučaju da nešto nije u redu sa aplikacijom. Uplate su bile redovne, u početku nije bilo provizije za transfer novca sa Cheil na Binance, a nakon desetak dana su počeli da uzimaju proviziju od osam odsto. Kada sam skupio nekih 700 eura, do mene je došla nova aplikacija TRX koja je obećavala da uloženi novac vraća za 12 dana, umjesto za 22 kao Cheil. Prebacio sam novac sa Binance na TRX i tu mi je uplaćivano 54 eura dnevno. Cheil aplikacija je odjednom promijenila ime u Grapefruit, uz objašnjenje da se vlasnik kompanije promijenio”, ispričao je sagovornik koji je želio da ostane anoniman.

Dodao je i da su oko 8. maja korisnici dobili poruku od Grapefruita da su imali žalbe od internet influensera i poznatih ličnosti sa interneta da nisu dobili pratioce i da neko zloupotrebljava aplikaciju, da je poruku pratilo i poduže objašnjenje.

Upućeni su i ranije navodili da je “Cheil Worldwide” klasična Ponzijeva šema, poznatija kao piramidalna prevara, jedna od najjednostavnijih, istovremeno i jedna od najefikasnijih prevara ikad. Funkcioniše na način da se reklama o nekom biznisu prenosi od jedne osobe do druge, dok oni koji su u ulozi prevaranta ne prestaju da govore o odličnom poslu i velikoj zaradi.

Rukovodilac grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović ranije je objasnio da je oko 3.700 članova iz Crne Gore bilo je okupljeno u Telegram grupi gdje su se dogovarali i pričali o “Cheil Worldwide” strategijama.

Izvor: Vijesti

Check Also

Narednih sati biće poznato šta ćete moći trgovati po nižim cijenama

Svaki građanin će osjetiti benefite akcije Stop inflaciji, jer će od sjutra imati izbor različitih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.