Džerom Pauel još četiri godine na čelu Fed-a

Američki Senat potvrdio je drugi četvorogodišnji mandat predsjedavajućem Federalnih rezervi Džeromu Pauelu za koji se procjenjuje da će biti teži od prvog, jer se centralna banka suočava sa navećom inflacijom u posljednjih 40 godina.

Pauelova nominacija odobrena je u četvrtak dvopartijskim glasanjem 80:19, kao što se očekivalo, jer već mjesecima uživa podršku i republikanaca i demokrata uprkos nelagodnosti zbog inflacije i agresivnog povećanja kamatnih stopa, pomoću kojeg FED pokušava da umiri pritiske na cijene, prenosi Wall Street Journal.

Pauel je upozorio da bi stavljanje inflacije pod kontrolu mogao da izazove određene ekonomske bolove, ali da ostaje njegov glavni prioritet. On je rekao da ne može da obeća takozvano meko slijetanje za ekonomiju, jer FED podiže kamate kako bi smanjio povećanje cijena.

„Dakle, meko sletanje je zapravo samo vraćanje na inflaciju od dva procenta uz istovremeno održavanje snažnog tržišta rada. Prilično je izazovno to postići upravo sada, iz nekoliko razloga“, rekao je Pauel.

On je ocijenio da će izbjegavanje recesije koja često prati agresivno pooštravanje monetarne politike biti izazov, prenosi CNBC.

„Bez obzira na to, mislimo da postoje putevi kojima možemo da stignemo tamo“, rekao je Pauel. Njegov drugi mandat potvrđen je nakon sedam mjeseci od kada je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) predložio njegovu nominaciju.

Fed je prošle nedjelje odobrio povećanje kamatne stope za pola postotnog boda nakon povećanja za četvrtinu boda u martu. Tržišta očekuju da će Federalni odbor za otvoreno tržište, koji određuje stope, povećati još pola boda u junu i nastaviti povećavati referentne stope do kraja godine.

Check Also

Izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava

Do kraja prošle sedmice izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava, dok je na firmama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.