Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar najjači u 20 godina

Na azijskim su berzama danas su cijene dionica porasle, što je najviše posljedica njihove korekcije nakon oštrog pada prethodnih dana, dok je vrijednost dolara prema korpi valuta dosegla novi najviši nivo u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu oko jedan odsto, smanjivši gubitak na sedmičnom nivou na otprilike 3,5 odsto.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 2,4 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2 odsto.

Nakon oštrog pada prethodnih dana, jutros su azijske berze porasle.

„Juče su tržišta oštro pala, pa je prirodno da dođe do neke promjene smjera. No, iza toga nema nikakve nove priče koja bi dala razlog za tu promjenu smjera. Mislim da dolazimo do one tačke kada više nema prodavaca“, kaže Matt Simpson, analitičar u City Index.

Dolar ojačao, euro najslabiji u pet godina

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema korpi valuta porasla i kreće se na najvišim nivoima u 20 godina.

Razlozi su očekivanja u vezi povećanja kamata Feda, ali i nestabilnost na tržištima kapitala zbog čega ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,80 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 104,02 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučeašnjih 129,70 na 129,20 jena.

No, američka valuta ojačala je u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0395 dolara, blizu najnižih nivoa od 2017. godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0525 dolara.

Padne li kurs eura ispod 1,34 dolara, biće na najnižem nivou u gotovo 20 godina.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,52 odsto, na 109,08 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,36 odsto, na 107,57 dolara.

Check Also

Proglašeni dobitnici priznanja Top Business Montenegro, Mtel ponovo među liderima

Mtel na tronu telekomunikacija

Leave a Reply

Your email address will not be published.