Za uspješnu sezonu neophodna disperzija tržišta i dobra saobraćajna povezanost

Dodajte komentar

Crna Gora je dominantno avio destinacija pa su u ovom trenutku najavljene avio linije, prvenstveno za skandinavske, zapadnoevropske i zemlje Beneluksa, dobar osnov za uspješnu turističku sezonu, ocijenio je u emisiji “Takulin” Gradske RTV Ivo Županović, profesor ekonomije I turizma.

“U ovim zemljama su  prosječne neto zarade između dvije i tri hiljade eura što je značajno više u odnosu na naša tradicionalna tržišta. Ove godine moramo imati povezanost sa tim tržištima jer je to nužni preduslov kada je riječ o njihovoj zainteresovanosti  za našu destinaciju. Čvrsto sam ubijeđen da će do početka špica turističke sezone biti više direktnih linija. Preko nacionalne avio kompanije imamo dostupne tri linije za Francusku što je impuls više. S druge strane moramo da vodimo računa da paket aranžmani budu cjenovno prilagođeni za ta tržišta”, pojašnjava Županović.

Čini  se, kako kaže,  da će Crna Gora  kroz dobru povezanost tokom ove godine napraviti veću disperziju tržišta.

„Uz dužno poštovanje ruskog i ukrajinskog tržišta, vidite da svaki put kada dođe do određenih eksternih šokova, ovaj put zbog agresije Rusije na Ukrajinu, dolazi do određenih dizbalansa kad je riječ o  ključnim tržištima. Uz našu tradicionalnu povezanost i oslonjenost, moramo imati  i veću disperziju tržišta, za šta se zalažem više od decenije“, kaže on.

Prema njegovi  riječima, u ovom trenutku Crna Gora se moram okrenuti drugim tržištima jer je sve vezano za tržišta Rusije i Ukrajine upitno.

„To je biznis impuls u turističkoj industriji i vidim da su već reagovali sa određenim pritiskom i prema državnoj avio kompaniji i na nacionalnu i lokalne turističke organizacije u smislu konekcije sa potencijalnim tržištima– zapadnoevropskim, skandinavskim i zemljama  Beneluksa. To u ovom trenutku treba da nam bude fokusu. Prošle godine se otvorilo tržište Kazahstana. Pokazalo se da je vrlo bitna direktna povezanost i sa tog tržišta smo imali nekoliko desetina hiljada gostiju. Optimista sam kada je riječ o tržištu Saudijske Arabije. Moramo da shvatimo da tržište regiona ima određeni limit kada je riječ o potrošnji i da u smislu ekonomske održivosti moramo da vodimo računa o tome. Ove godine moramo da vodimo računa I o cjenovnoj elastičnosti”, upozorava Županović.

Smatra da turistička privreda mora biti oprezna I ići isključivo na poskupljenje  usluga gdje je to neophodno.

“Možemo razgovarati o tome da li neki meni treba da bude skuplji zbog poskupljenja hrane. Ključno za uspjeh u turizmu je odnos države i privatnog sektora. Vidimo da država ulaže određene napore da se  poskupljenja u nekoj mjeri ublaže. Treba paziti da se sav  trošak ne prevali na turističkog konzumenta nego da se podijeli teret”, poručuje on.

Kada je riječ o sivoj ekonomiji, koja je najveći problem u turizmu, ističe da je  potrebna je sinergija više elemenata kako bi se  on riješio.

“ Prvo treba riješiti problem evidencije. U Hrvatskoj imate aplikaciju e-visitor koja na jednostavan način rješava taj problem jer omogućava uvid svim državnim organima.  S druge strane, mislim da je potrebna sinergija više organa – poreske uprave, turističkih inspekcija, i slično da se to uvede u određene legalne tokove. Treba naći načina da se u narednom period  ispravno tretiraju condo hoteli kako bi se na pravi način razdvojilo ko ih koristi  kao stambenu jedinicu, a ko u turističke svrhe. Vjerujem da, uz sinergiju svih organa i  adekvatne stimulacije od strane države da se nelegalni izdavaoci privatnog smještaja prijave, ovaj problem može biti riješen”, kategoričan je Županović.

Mišljenja je da bi konverzija i objedinjavanje smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju, nakon pune legalizacije i inventarisanja, donijela mnogo. Podsjeća da su u  susjednim zemljama već su u upotrebi difuzni i integralni hoteli koji omogućavaju objedinjavanje više privatnih smještaja u užim gradskim jezgrima, dominantno u zgradama koje  su u priobalnom pojasu. Time se, kako pojašnjava, dobija postepena promjena strukture privatnog i kolektivnog smještaja u korist kolektivnog.

Kada je riječ o nedostatku radne snage u turizmu, Županović vjeruje da sa domaćom radnom snagom Crna Gora može pokriti ozbiljan broj radnih mjesta u turizmu, ali je, kako kaže, potrebna što veća sinergija privrede i akademske zajednice.

“Potrebno je i putem marketinških kampanja objasniti mladim ljudima da je posao u turizmu adekvatan, lijep i da pored zarade pruža i neke druge benefite.  Mislim da iz godine u godinu možemo smanjivati broj stranaca koji rade u turizmu”, zaključuje  Županović.

Veliko oslanjanje na turizam proizvodi velike udare na makroekonomiju u kriznim momentima. Moramo da diverzifikacijom određenih djelatnosti stvorimo stabilnu makroekonomiju. Potrebno je povezati poljoprivredu i turizam kako se radi u nekim zemljama u susjedstvu.

Izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *