Novi CFO Moderne bio jedan dan na poslu i otišao sa 700.000 dolara

Dodajte komentar

Novi finansijski direktor (CFO) kompanije Moderna došao je u ponedeljak prvi put na novi posao, a već sjutradan mu je rečeno da više ne mora dolazi. Ono što je još interesantnije, taj radni dan naplatiće 700.000 dolara.

Razlog zašto je Horhe Gomez tako brzo napustio proizvođača vakcina protiv COVID-19 nalazi se u njegovoj bivšoj firmi. Otkaz je uslijedio kada se saznalo da je bivši poslodavac proizvođač stomatološke opreme Dentspli Sirona pokrenuo internu istragu koja uključuje Gomeza, a tiče se pitanja finansijskog izvještavanja.

„Komitet za reviziju (SEC) takođe istražuje navode da su određeni bivši i sadašnji članovi višeg rukovodstva usmjeravali korišćenje podsticaja i drugih aktivnosti kompanije kako bi se postigli ciljevi nadoknade za rukovodioce 2021. godine“, piše kompanija Dentspli Sirona u podnesku.

Iako je pod istragom, Gomez će od Moderne dobiti 12 mjeseci plate u iznosu od 700.000 dolara, ali neće dobiti i bonus od 500.000 dolara za „potpis“, naknadu troškova preseljenja ili novčane nagrade za novo angažovanje, saopštila je Moderna.

„Ushićenje“ Moderne

Kako piše Njujork Post, kada je njegovo imenovanje objavljeno prošlog mjeseca, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel bio je „ushićen“ u svojim pohvalama Gomezu — navodeći da je „strast izvršnog direktora za održivost i ESG usko usklađena sa vizijom Moderne da korporativna odgovornost postane ključan dio onoga šta smo i šta radimo“. Međutim, zbog novih okolnosti, biotehnološki gigant će vratiti penzionisanog finansijskog direktora Dejvida Melina dok Moderna ne pronađe trajnu zamjenu.

Mali uticaj na vrijednost kompanije

Kako američki mediji navode, ova vijest nije imala uticaja na akcije kompanije. Moderna je nadmašila očekivanja Wall Street-a u svom izvještaju o zaradi u prvom kvartalu ranije ovog mjeseca, otkrivajući da je prodaja njene vakcine protiv COVID-19 donijela prihod od 5,9 milijardi dolara. Za cijelu fiskalnu godinu, kompanija očekuje da će zaraditi 21 milijardu dolara samo od svoje vakcine.

Izvor: Bonitet

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *