NBS: Referentna kamatna stopa dva osto, pad inflacije u drugoj polovini godine

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od dva odsto, dok će stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice biti uvećana takođe za po 50 baznih poena –  na jedan odnosno tri odsto, navodi se u saopštenju NBS.

“Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci na svjetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahtijeva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije”, kaže se u saopštenju.

Kako su precizirali, Izvršni odbor je drugi put uzastopno povećao referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije “čime je nastavljeno povećanje restriktivnosti monetarne politike, koje je započeto u oktobru prošle godine, postepenim povećanjem prosječne ponderisane stope na aukcijama repo prodaje hartija od vrijednosti”, te da je od oktobra do danas ona povećana za ukupno 110 baznih poena.

Uz to, očekivanja su da će produbljivanje energetske krize na globalnom nivou povećati i cijene primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, te produžiti otežano funkcionisanje međunarodnih lanaca snabdijevanja.

NBS podsjeća da je inflacija u Srbiji nastavila da se kreće uzlaznom putanjom i u martu je iznosila 9,1 odsto na godišnjem nivou, mahom zbog rasta cijena hrane i energenata. Bazna inflacija (po isključenju cijena hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mejre monetarne politike najviše utiču, bila je gotovo dvostruko niža od ukupne inflacije (4,8 odsto u martu), čemu je doprinijela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa dinara u izuzetno neizvjesnim globalnim uslovima.

“Prema našim najnovijim projekcijama i dalje očekujemo da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju”, navodi se u saopštenju NBS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *