Najveći bijeli dijamant prodat ispod očekivanja

Dodajte komentar

Najveći bijeli dijamant The Rock (Kamen) koji se naša na aukcijama, prodat je danas za 17,8 miliona eura, što je manje od očekivanog i daleko od rekorda u njegovoj kategoriji.

Dragulj od 228,31 karata, veći od loptice za golf, „zaista je izuzetan dijamant u obliku kruške“, rekao je Maks Foset rukovodilac sektora za dragulje u aukcijskoj kući Christie's u Ženevi.

Na prodaju ga je stavio neimenovani vlasnik iz Sjeverne Amerike i očekivalo se da će biti prodat za cifru između 19 i 28 miliona eura. Foset je rekao da postoji samo nekoliko dijamanata slične veličine i kvaliteta kao The Rock.

Rekord Christie's za sličan bijeli dijamant je 33,7 miliona dolara za dragulj od 163,41 karata u 2017.

The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih i prikazan je u Dubaiju, Taipeiju i Njujorku prije prodaje u Ženevi.

Na aukciji je bio i intenzivno žuti dijamant povezan više od stoljeća s Crvenim krstom koji će primiti dio dobiti od njegove prodaje. On je prodat za 14,3 miliona švajcarskih franaka.

„Dijamant Crvenog krsta“ od 205,07 karata je žuti dragulj u obliku jastuka. Očekivalo se da će biti prodat za sedam do 10 miliona švajcarskih franaka.

Kamen je pronađen 1901. u rudniku kompanije De Bers u Južnoj Africi i navodno je originalno težio oko 375 karata. Osim što se svrstava među najveće dijamante na svijetu, upečatljivo je to što njegov donji dio prirodno ima oblik malteškog krsta.

Dragulj je prvi put stavljen na prodaju 10. aprila 1918. u Christie's u Londonu. Ponudio ga je Diamond Syndicate kao pomoć britanskom Crvenom krstu i Redu Svetog Jovana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *