Japanska poslovna ideja napretka: Uvjek može bolje i za to vam ne treba mnogo novca

Dodajte komentar

Iza jedinstvene kaizen japanske poslovne ideje stoji ugledni Masaaki Imai (1930). Vjerovatno vam ime ovog izuzetnog mislioca i Japanca ništa ne znači, ali njegova će vam razmišljanja sigurno otvoriti vrata drugačijeg pristupa poslu koje na duge staze donosi izuzetne rezultate.

Masaaki Imai je ove godine napunio 92 godine i uživa veliko poštovanje poslovnog svijeta. Poznat je i kao otac kaizen-a, principa koji kaže da su promena i poboljšanje neprestani. Termin je nastao od dvije riječi kai (promena) i zen (dobro).

Masaaki Imai je svojim idejama poručio:

Uvjek može bolje čak iako vam se sada čini da je dobro i da nema potrebe da se bilo šta mijenja.

Nakon školovanja u rodnom Tokiju Imai se preselio u Vašington. Pet godina je radio je u Japanskom centru za produktivnost sa zadatkom da pomaže poslovnim ljudima Japana koji dolaze u Ameriku. Njegova ’kaizen’ karijera počela je 1962. kada je osnovao agenciju za zapošljavanje. A, svet je saznao za kaizen i njegove dobrobiti 1986. kada je Masaaki Imai objavio knjigu Kaizen: Ključ japanskog poslovnog uspjeha i iste godine osnovao Kaizen Institut.

Japanska poslovna ideja kaizen

Masaaki Imai je izveo nekoliko bitnih principa koji su suština kaizen poslovanja i života.

  • Početna tačka svakog boljitka je prepoznavanje potrebe. Tačnije, prepoznavanje problema.
  • Ako ne prepoznate problem, nećete prepoznati ni potrebu da sebe i posao učinite boljim.
  • Najveći neprijatelj kaizen-a je biti zadovoljan sobom i poslom. Samozadovoljnost je sigurna stagnacija i nazadovanje.
  • Kaizen znači neprestan napredak koji uključuje svakoga iz svakog sektora kompanije, od radnika do predsjednika.
  • Kaizen napredak ne znači potrošnju mnogo novca.
  • Masaaki savjetuje da nikada ne čekate na idealno rješenje.
  • Savjetuje i da se pet puta zapitate Zašto?
  • Kada riješite jedan problem, videćete još 10 novih, tvrdio je Imai.
  • Uvjek tražite da čujete mudrost 10 ljudi prije nego znanje jednog čoveka.
  • Uvjek budite prisutni sa svojim saradnicima i osobljem.
  • Kaizen je biti bolji svaki dan, za svakoga i svuda.
  • Masaaki Imai kaizen strategijom poručuje svima da ne propuste ni dan da bez nekog poboljšanja negdje, u nekom dijelu kompanije.

Ko će preživeti naredne godine?

Masaaki Imai je prije 25 godina dao intervju za magazin Quality Digest i detaljinije objasnio kaizen ideju u poslovanju.

Vidim da u kompanijama nije prisutna kaizen ideja kada saznam kako u kompaniji rješavaju problem troškova proizvoda. Mnoge i dalje vode politiku da kvalitet znači i veću potrošnju novca. I dalje smatraju da treba mnogo sredstava da bi se napravio kvalitetan proizvod. Ali, pravi izazov menadžerima je da poprave kvalitet tako što će smanjiti troškove. To je ono što zapravo žele sve mušterije, svaki čovjek“, rekao je Imai.

Na pitanje koja je najveća greška savremenih kompanija, japanski poslovni savjetnik je rekao:

Menadžment zapadnog svijeta je veoma usredsređen na rezultate, a ne na proces koji vodi do rezultata. Izbjegavaju da se bave srcem biznisa. Umjesto toga, bave se perifernim elementima kao što su finansijski menadžment, marketing, istraživanja, razvoj. Jesu to važni delovi poslovanja, ali ne donose pravu vrijednost. Danas svi traže rezultate odmah, što prije, i od izvršnih menadžera se to traži i oni se tako i ponašaju – fokusirani su na finansije. U Japanu, ekonomski sistem i poslovni stav orijentisani su na duge staze.“

Masaaki Imai je tvrdio da je 99,9 posto kompanija opsednuto rastom. Takve kompanije će praviti profit samo ako tržište bude raslo. Ali, u relanosti, tržište uvjek varira.

Kompanije koje će preživjeti naredne godine i vjekove biće samo one koje su fleksibilne i mogu da proizvode slijedeći promjenljivu potražnju i tržište“, najavio je ugledni japanski poslovni guru, pisac i tvorac kaizen razmišljanja.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *