EK predstavio akcioni plan za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica

Dodajte komentar

Evropska komisija predstavila je danas akcioni plan koji predviđa uspostavu „saobraćajnih ruta solidarnosti“ kako bi se omogućio izvoz kopnenim putem žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, čije su luke blokirane nakon ruske invazije.

U normalnim okolnostima, 75 odsto ukrajinske proizvodnje žitarica ide za izvoz, što predstavlja petinu ukupnih ukrajinskih izvoznih prihoda. Prije ruske invazije, 90 odsto izvoza žitarica i uljarica išao je preko ukrajinskih crnomorskih luka.

„Za manje od tri mjeseca 20 miliona tona žitarica moraće da napusti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU. To je gigantski izazov i stoga je nužno koordinirati i optimizovati logističke lance, uspostaviti nove rute i izbjeći, koliko god je moguće, uska grla“, navodi EK.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njenih luka, žitarice i ostali poljoprivredni proizvodi ne mogu se izvoziti, što predstavlja globalnu prijetnju u snabdijevanju hranom. Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla da gladuju.

Uprkos velikim naporima EU i njenih članica na ubrzavanju prelaska graničnih prelaza s Ukrajinom, hiljade kamiona i vagona čekaju na ukrajinskoj strani na prelazak granice. Prosječno vrijeme čekanja željezničkih kompozicija je 16 dana, a na nekim granicama i do 30 dana. Jedan od najvećih izazova su različite širine kolosijeka: ukrajinski željeznička mreža nije kompatibilna s većinom željezničke mreže EU, pa je većinu robe potrebno je pretovariti u kamione ili vagone koji odgovaraju standardnoj širini EU, na čemu se gubi dosta vremena.

EK poziva učesnike na tržištu EU da hitno stave na raspolaganje dodatna prevozna sredstva. Kako bi uskladila potražnju i ponudu te uspostavila relevantne kontakte, EK će osnovati logističku platformu za povezivanje i zatražiti od država članica da odrede posebne kontaktne tačke za rute solidarnosti.

EK ističe da izvozne pošiljke poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine treba da imaju prioritet, a upravnici infrastrukturom trebali bi u tu svrhu da stave na raspolaganje željezničke slotove. EK takođe poziva učesnike na tržištu da hitno pošalju mobilne utovarivače žitarica na relevantne granične terminale kako bi se pretovar ubrzao.

Uska grla ukloniće se i sporazumom o drumskom saobraćaju s Ukrajinom. Kako bi podstakli prevoznike u EU da šalju svoja vozila u Ukrajinu, EK će istražiti i mogućnosti za dodatna finansijska sredstva.

EK poziva nacionalna tijela da budu maksimalno fleksibilna i osiguraju odgovarajuće osoblje kako bi se ubrzali postupci na graničnim prelazima. Najavljuje i da će procijeniti raspoložive skladišne kapaciteta u EU i u koordinaciji s državama članicama osigurati više prostora za privremeno skladištenje ukrajinskog izvoza.

U srednjem i dugom roku, EK kaže da će raditi na povećanju infrastrukturnog kapaciteta novih izvoznih koridora i na uspostavljanju novih infrastrukturnih veza u okviru obnove Ukrajine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *