Dan najstarije hidroelektrane: HE Perućica u pogonu već 62 godine

Dodajte komentar

Rekonstrukcija, modernizacija i revitalizacija koji značajno povećavaju pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost rada najstarije velike elektrane i produžavaju njen radni vijek, glavni su događaji kojim EPCG obilježava 62 godine postojanja Hidroelektrane Perućica.

Kako su podsjetili iz EPCG, ove godine će, pored ostalog, biti zamijenjeno i rekonstruisano više značajnih djelova ovog pogona. Uz čestitku za Dan HE Perućica izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin istakao je da je u toku rekonstrukcija i modernizacija tri agregata i ugradnja četvrtog, čija je vrijednost oko 23 miliona eura. Time se, dodao je, bez negativnog uticaja na životnu sredinu, povećava instalisana snaga i ukupna proizvodnja elektrane. Podsjetio je i na revitalizacije svih sedam generatora koje su urađene u protekle četiri godine, zbog čega očekuje rad bez većih problema naredne dvije decenije.

Po planu proizvodnje za ovu godinu, HE Perućica trebalo bi da proizvede 920 GWh električne energije, a do sada je već prooizvela 361 GWh. Tokom 2021, elektrana je proizvela 989 GWh, čime je plan premašila za 7,5 odsto.

„U toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za rekonstrukciju odnosno adaptaciju dvije od pet malih elektrana u sastavu HE Perućica, a čija je projektovana godišnja proizvodnja oko 5,5 miliona kWh. Male elektrane biće podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, produžiće im se radni vijek, povećati efikasnost i smanjiti troškovi proizvodnje uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala“, precizirali su iz EPCG.

Podsjećamo, HE „Perućica“ je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine i nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane. Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane u opštinama Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh. Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode. Rekordne 2010. godine HE Perućica proizvela je 1.434,9 GWh.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *