Da li će Mask odustati od Tvitera zbog pada dionica Tesle?

Dodajte komentar

Odvažni plan Ilona Maska da kupi Tviter zavisi i od toga kako se njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila Tesla kotira na Wall Streetu, navodi američka televizija CNN.

No, dionice Tesle pale su za oko 20 odsto otkako je Mask prvi put otkrio da planira kupovinu 100 odsto dionica Tvitera i privatizovanje te kompanije. To je glavni razlog što su dionice Tvitera sada bar 10 odsto jeftinije od Maskove predložene kupoprodajne cijene od 54,2 dolara po dionici za preuzimanje društvene mreže, navode američki mediji.

Dionice Tvitera sada se kreću oko 47,5 dolara. To je tek nešto iznad njihovog prosjeka od 46,76 dolara između Maskove ponude za preuzimanje od 54,29 dolara i cijene od 39,31 dolara kojom je trgovano početkom prošlog mjeseca kada je prvi put otkrio da je kupio više od devet odsto udjela u Tviteru.

Izgleda da investitori sumnjaju da će Mask uspjeti da zarvši posao po ponuđenoj cijeni, uprkos činjenici da je nedavno osigurao više od sedam milijardi dolara sredstava od impresivne grupe ulagača – uključujući investicioni fond Fidelity, divovski rizični kapital Sequoia i suosnivača Oracle-a Lerija Elisona. Mask ima i obećanje banke Morgan Stanley da će kroz margin kredite odobriti sredstva od 12,5 milijardi dolara za koje će kolateral biti njegove dionice u Tesli.

S obzirom na veliki pad Teslinih dionica, pitanje je hoće li Mask morati da snizi cijenu ponude kako bi zaključio posao ako se pad dionica ovog proizvođača električnih vozila nastavi. Ili možda, piše CNN, odustane od Tvitera jer na Wall Streetu raste skepticizam o izgledima za ostvarenje njegovog plana.

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *