Usvojen Zakon o ograničavanju cijena proizvoda od posebnog značaja

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore usvojili je sinoć Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, kao i listu proizvoda kojima se cijena može ograničiti.

Za zakon je glasalo 48 poslanika, a protiv i uzdržanih nije bilo.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović u uvodnom izlaganju u parlamentu je kazao da je aktuelna Vlada na sjednici 5. maja zaključila da ostaje pri aktu koji je predložila prethodna izvršna vlast.

“Predlaganjem ovog zakona Ministarstvo je stvorilo zakonski osnov za ograničenje cijena proizvoda od posebnog zanačaja za život i zdravlje ljudi u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu”, objasnio je Đurović.

Zakonom je predviđeno da će Vlada podzakonskim aktom utvrditi mjere ograničavanja cijena, kao i listu proizvoda na koje se mjere odnose, uz obavezu da najmanje jednom u tri mjeseca preispituje svoju odluku.

“Koji će se proizvodi naći na listi zavisi od procjene Vlade u datom momentu, ali se svakako podrazumijeva da su u pitanju osnovne životne namirnice. Kada su u pitanju vrste mjera koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cijena, to mogu biti određivanje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže”, dodao je Đurović.

Listu proizvoda čine prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, dječiju hranu i opremu, sredstava za ogrijev, kućna hemija i drugi potencijalni proizvodi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *