Uber izgubio 5.9 milijardi dolara

Dodajte komentar

Uber je ostvario gubitak od 5,9 milijardi dolara, uglavnom zbog svojih udjela u drugim kompanijama. Kompanija je saopštila da je skoro sav gubitak rezultat pada vrijednosti investicija u preduzeća, uključujući kineski Didi i Grab iz jugoistočne Azije.

Uber ima dovoljno novca da zadrži nagle gubitke

Uprkos gubitku, Uber je istakao napredak nakon uticaja pandemije. To je uslijedilo pošto je kompanija saopštila da je broj obavljenih putovanja porastao za 18% za tri mjeseca do kraja marta, u poređenju sa istim periodom prošle godine. To je pomoglo da njen prihod poraste za 136%. Na neto osnovi, gubitak Uber-a u prvom kvartalu porastao je na 5,9 milijardi dolara sa 108 miliona dolara prije godinu dana, podstaknut padom vrijednosti udjela u drugim preduzećima od 5,6 milijardi dolara, prvenstveno u kineskoj kompaniji Didi za prevoz putnika. Međutim, Uber ima dovoljno novca da zadrži te gubitke i sačeka bolje vrijeme da ih proda.

U 2016. godini, dok se suočio sa oštrom konkurencijom u Kini, Uber je prodao svoje poslovanje u drugoj po veličini ekonomiji na svijetu Didi u zamjenu za 18% udela u kompaniji sa sjedištem u Pekingu. Procena Didi-ja na američkom tržištu pala je za više od 80% od njegovog debitovanja od 4,4 milijarde dolara na Njujorškoj berzi prošlog ljeta. U decembru je kompanija objavila planove da skine svoje akcije sa Njujorške berze i premjesti svoju listing u Hong Kong.

U 2018, kada su obije firme još uvjek bile u privatnom vlasništvu, Uber je prodao svoja preduzeća u jugoistočnoj Aziji Grab-u za 27,5% udjela u kompaniji sa sjedištem u Singapuru. Grab-ove akcije su naglo pale u svom debiju na njujorškoj Nasdaq platformi za trgovanje u decembru prošle godine. Njena berzanska procjena je pala za skoro 75%, što je bio najveći pad kompanija iz jugoistočne Azije ikada u SAD.

Izvor: Pcpress.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *