Superbogatim Rusima uskraćene “luksuzne igračke” vrijedne desetine milijardi eura

Dodajte komentar

Superbogati Rusi pod teretom zapadnih sankcija uskraćeni su za svoje luksuzne igračke – od raskošnih jahti i vila, do privatnih aviona i umjetnina.

Zapljena imovine nedvojbeno teško pada oligarsima koji se smatraju „ljubimcima Kremlja“.

U Britaniji je više od stotinu ruskih superbogataša i njihovih porodica pod sankcijama, u Sjedinjenim Državama 140, a u Evropskoj uniji više od 30.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps izjavio je da su takve mjere smišljene da udare tamo gdje oligarhe najviše boli – „u pristupu luksuznim igračkama“.

Britanska prijestonica dugo se zvala „Londongorodom“ jer je bila raj bogatim Rusima koji su ondje željeli da sklone novac, obrazuju djecu i ulažu.

„Sad im je to oduzeto“, piše The Economist.

Čak je i slavni Roman Abramovič bio meta sankcija što ga je prisililo na prodaju fudbalskog kluba Čelsi, čiji je vlasnik bio od 2003.

Analitičar Aleks Najs kaže da su takvi potezi u visokoglobalizovanoj ekonomiji „potpuno nepoznata teritorija“.

Kad god rat da se završi, duboki jaz između istoka i zapada će ostati, čak i ako bogatašima sredstvanisu oduzeta nego samo zamrznuta.

„Izgleda da sankcije neće biti uskoro ukinute“, kaže Najs jer bi Putinova „specijalna operacija“ u Ukrajini mogla da traje godinama.

Lavina

Nema sumnje da sankcije udaraju gdje boli.

Forbes je prošli mjesec „zbog lavine sankcija“ uklonio 34 Rusa s godišnjeg popisa globalnih milijardera.

„Za njih je rat apsolutna katastrofa“, tvrdi sociološkinja Elizabet Šimpfesl sa Univerziteta u Birmingamu, autorka knjige „Bogati Rusi“.

Mnogi oligarsi imaju višestruka državljanstva i ne žure natrag u Rusiju.

„Zapad je ipak mjesto na kojem ih ruske vlasti ne mogu progoniti. Oligarsi se nikad nisu zamarali razvojem pravne države u Rusiji“, “, kazala je Šimpfesl.

Zluradost

Razmjeri zaplijenjene imovine su zapanjujući. Britanska vlada procjenjuje da je Abramovič „težak“ 10,5 milijardi eura. On navodno ima šest superjahti, od kojih su dvije usidrene u Turskoj čime izbjegava sankcije.

Članice EU zaplijenile su imovinu vrijednu 30 milijardi eura, od čega je otprilike sedam miliona u jahtama, helikopterima, nekretninama i umjetninama.

Vašington je blokirao jahte i avione vrijedne više od milijardu dolara. Predsjednik Džo Bajden predlaže trajne sankcije, tvrdeći da se oligarsima ne smije dopustiti da uživaju u luksuzu dok ukrajinska djeca umiru.

Fotografije zaplijenjenih brodova i zapečaćenih vila izazivaju zluradost u Rusiji.

„Obični Rusi vole da i bogati plaču“, rekao je ruski analitičar Konstantin Kalačev, citirajući naslov meksičke sapunice koja je 90-ih godina bila popularna i u Rusiji.

 

Malo je vjerovatno da sankcije utiču na Putinove odluke.

„On se s bogatim Rusima ne sastaje da s njima raspravlja, nego da im kaže šta moraju da naprave“, objašnjava Kalačev.

„Korištenje sankcija za promjenu vanjskopolitičkog smjera nije se do sada pokazalo učinkovitim, ali one svakako smanjuju rusku sposobnost da ratuje“, tvrdi Najs.

Opozicija

Abramovič, uz blagoslov obije strane, bio je uključen u pregovore o završetku rata u Ukrajini. Neki drugi oligarsi su kritikovali invaziju.

Sankcionisani bankar Oleg Tinkov na Instagramu je napisao da je taj rat „ludost“, a rusku je vojsku nazvao „usr..nom“.

Fridman je pozvao na prestanak krvoprolića, a Oleg Deripaska, kojeg su sankcionisali Britanija, Amerika i Evropa, kazao je da je nastavak rata „bezuman“.

Stručnjaci smatraju da je malo vjerojatno da će se oni urotiti protiv Putina.

„Nije im u interesu da prerano istupe protiv Putina“, navela je Šimpfesl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *