Smanjenje akciza na gorivo dobro, ali nerealna su veća pojeftinjenja

Dodajte komentar

Odluka da se smanje akcize na gorivo je dobra jer potrošačima povećava kupovnu moć i potrošnju, ali je nerealno očekivati da će se to značajnije odraziti na cijene drugih proizvoda, reklaje Pobjedi direktorica Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP) dr Jadranka Kaluđerović.

Ona smatra da trgovcima treba prepustiti slobodu da odluče da li će ukidanje i smanjenje PDV-a na brašno, ulje i so iskoristiti za uvećanje svog profita ili će zadržati marže na prethodnom nivou, što bi značilo niže cijene za potrošače. Iz trgovačkih kompanija Domaća trgovina i Franca marketa su Pobjedi kazali da su umanjili cijene brašna, ulja i soli.

„Većina građana očekuje određenu reakciju Vlade u kriznim situacijama, bez obzira na ekonomsku opravdanost tih mjera. U ovom slučaju možemo reći da je država odlučila da nam ostavi dio našeg dohotka koji je uzimala kroz akcize, kako bismo mogli da i dalje konzumiramo ove proizvode. S obziroma na to da država ništa ne stvara već samo raspodjeljuje naš novac, ova odluka je dobra, jer potrošačima povećava kupovnu moć i potrošnju“, objasnila je Kaluđerović i istakla da, kad cijene dostignu jedan nivo, a to se ne odrazi značajnije nasmanjenje tražnje tog proizvoda, onda se rijetko dešava značajnije pojeftinjenje.

„Sektor transporta najviše zavisi od promjene cijene goriva, ali ni u tom sektoru cijene usluga ne slijede svaku promjenu cijene goriva“, rekla je Kaluđerović.

Prošlog petka stupile su na snagu izmjene zakonakoje omogućavaju Vladi da smanji akcize do 50 odsto u roku od tri mjeseca, a na osnovu toga gorivo je od utorka jeftinije 14 do 18 centi. Komentarišući ukidanje poreza na brašno i suncokretovo ulje, a za so smanjenje na sedam odsto, Kaluđerović kaže da je moguće blago pojeftinjenje ovih proizvoda.

„Smanjenje PDV-a sada daje mogućnost trgovcima da smanje cijene. Svakako, trgovcima treba prepustiti slobodu hoće li smanjiti cijene, ali je realno očekivati da će od njihove odluke važiti reakcija manjih trgovina“, saopštila je Kaluđerović.

Pobjeda je juče pitala najveće trgovačke lance da li susnizili cijene brašna, ulja i soli. Odgovore smo dobili od Domaće trgovine i Franca marketa.

„Već u subotu je u svim našim marketima Aroma, Siti marketi i Konto diskonti umanjila cijene brašna, suncokretovog ulja i soli“, kazali su iz Domaće trgovine.

Iz Franca marketa su redakciji potvrdili da je i kod njih došlo do korekcije cijena ovih artikala. Kaluđerović smatra da se ograničavanje bilo kakvih cijena u tržišnoj ekonomiji smatra protekcionističkom mjerom koja onemogućava proizvođačima i trgovcima da ostvaruju zaradu koji bi mogli imati u slučaju da su cijene tržišno određene.

„To onda znači i manje zarade svim zaposlenim u ovim sektorima ili veće budžetske rashode ukoliko država subvencioniše potrošače. To uvijek dovodi do pogrešne alokacije resursa. Pomoć onim koji ne mogu da priušte ove namirnce treba davati kroz socijalne programe, a ne kroz ograničavanja slobode trgovine“, poručila je Kaluđerović.

Zakonom o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji je inicirala bivša vlast, dozvoljava se Vladi da utvrdi listu proizvoda koju će revidirati jednom u tri mjeseca.

Pobjeda je juče zabilježila cijene osnovnih životnih namirnica u nekoliko maloprodajnih objekata u centru Podgorice.

U prodavnici Idea, koja posluje u okviru Merkatora CG, kilogram soli košta 0,55 do 0,69 eura zavisno od proizvođača, cijena brašna se kreće od 0,75 do 1,29 eura po kg, a litar ulja košta 1,89 eura. U marketu Arome cijena soli se kreće od 0,49 do 0,65 eura, a brašna od 0,95 do 1,49 eura. U marketu Volija kilogram soli košta 0,39 do 0,49 eura, brašna 0,74 do 0,89 eura po kg, ulja od 1,77 eura do 2,99 eura.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *