Tanker pun iranske nafte danima pluta Jadranom

Dodajte komentar

Prvi put od 2018. godine otkako su Sjedinjene Američke Države nametnule strože sankcije Iranu, tanker s iranskom naftom nalazi se u Jadranu, kod ostrva Krk, piše Večernji list.

Iako EU nije uveo embargo na iransku naftu, ona je „nepoželjna“ zbog američkih sankcija, a svi koji se usude da njome trguju, prevoze je ili iskrcaju, kao i banke koje sprovode plaćanje, rizikuju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanje reputacije.

“Vruća roba” koju niko ne želi da prihvati

Kad su Amerikanci otkrili šta prevozi, tanker s iranskom naftom je odjednom postao “vruća roba” koju niko ne želi da prihvati i već nedjelju dana plovi Jadranom, za sada s neizvejsnom sudbinom.

Prvo je 4. maja stigao gotovo do Omišlja, gdje je, po brodskom rasporedu, trebalo da iskrca teret u Janaf. Potom je američka organizacija i lobistička grupa UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Kapris, preko koje je angažovan tanker, i Luci Rijeka. Odmah zatim tanker, koji plovi pod zastavom Paname, se okrenuo i vratio do Jonskog mora, ali je u nedelju ponovo krenuo u Jadran. Nešto nakon ponoći u ponedjeljak ponovno je bio na ulasku u Omišaljski zaliv, a juče u podne nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta pokraj Janafa ili pilotske stanice između Krka i Kostrene.

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda, “ni sada ni u ranijem terminu”, a slovenačka agencija Kapris, koja upravlja brodom, odbija da komentariše slučaj i ne želi da imenuje kupca nafte i finalno odredište, a to bi, piše Večernji list, mogle biti Mađarska ili Srbija.

“Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj”

Upravnica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Kler Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu koju je 2. aprila u vodama istočno od Singapura ukrcao prenosom s broda koji je naftu ukrcao direktno s ostrva Karg u Iranu. Kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini. “Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj”, kazala je.

“Dobili smo odgovor od Janafa koji je potvrdio da 4. maja nisu dobili nominaciju za tanker ‘Arc 1’. Otprilike 15 minuta nakon što je naše pismo poslato u Kapris, tanker se okrenuo, bio je uklonjen s web stranice riječke luke i promijenio je odredište koje je sad glasilo ‘Za narudžbe’, s predviđenim rokom dolaska na nepoznatu lokaciju do 9. maja”, objašnjava hronologiju Kler Jungman. Tanker je isplovio iz Jadrana, ali je 7. maja uplovio nazad u Jadran, a odredište mu je Omišalj. Ponovo je u registru Luke Rijeka, gde je po novom stajalo da će biti na tankerskom sidrištu”, piše Večernji.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *