Kompanija One ubacila u petu – oboren rekord u brzini protoka podataka  

Kompanija One pustila je u rad prvu 5G baznu stanicu koja pokriva područje Rimskog trga u Podgorici i  upravne zgrade kompanije, i već u prvoj sedmici testiranja zabilježena je rekordna brzina prenosa podataka u Crnoj Gori od 1648 Mbps. Ova brzina, na primjer, omogućava gledaocu da film od dva sata u visokoj definiciji (1080p) sa streaming platforme, kakva je HBO Max koju koriste One korisnici, preuzme sa Interneta za 20-tak sekundi.

„Kompanija One gradi mrežu za budućnost, koja će pružiti mnogo više od vrtoglavih brzina – omogućiće dalji razvoj pratećih industrija i pokrenuće potpuno novu eru međusobno povezanih uređaja,” kazao je izvršni direktor kompanije One Branko Mitrović, nakon sastanka u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kojem su pored Mitrovića, prisustvovali i predstavnici mađarske kompanija 4iG i članovi savjeta EKIP-a.

Mitrović se zahvalio EKIP-u na podršci tokom ovog zahtjevnog procesa i na tome što su im omogućili testiranje 5G mreže na standardizovanom spektru 3600 MHz, i istakao da One spremno dočekuje aukciju upravo za ovaj opseg koja je najavljena za drugu polovinu godine.

„Kao i svaki novi servis koji smo do sad predstavili, plan nam je da One tim prvo interno testira kapacitete naše 5G mreže, a zatim proces testiranja nastavi u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, kako bismo kada dođe vrijeme našim korisnicima predstavili petu generaciju mobilne telefonije i različite mogućnosti koje je prate,” kazao je Mitrović.

Implementacija novih tehnologija i kontinuirano ulaganje u razvoj mreže, kaže Mitrović,  ima za cilj da dodatno unaprijedi korisničko iskustvo – što je u fokusu strategije One brenda.

“Dijelimo viziju Crne Gore za razvojem digitalne ekonomije i inovacija. 5G je tehnologija budućnosti i želimo da budemo spremni za trenutak kad bude u komercijalnoj upotrebi. U pitanju je veliki tehnološki skok, kako za telekomunikacione kompanije, tako i za ukupnu privredu Crne Gore“, ocijenio je Mitrović.

Pored velikih brzina i kapaciteta, 5G mreža mobilne telefonije imaće veoma malo kašnjenje u prenosu podataka, što će biti jedan od preduslova za razvoj inovativnih tehnologija. Najviše očekivanja od primjene nove generacije mreže postoje u industrijama kao što su poljoprivreda, rješenja četvrte induistrijske revolucije, energetike, e-zdravlja, proizvodnje i gejminga. 5G mreža nudi bolju bezbjednost protoka informacija u odnosu na 4G, manju potrošnju energije i samim tim je savršena osnova za IoT. U planu nam je da 5G tehnologija u narednom periodu korisnicima One mreže ponudi korišćenje bežičnog Interneta visokih kapaciteta i brzina.

One konstantno radi na razvoju mreže mobilne telefonije, kao i digitalnih servisa koji su u ponudi za korisnike i u narednom periodu planira veliki broj edukativnih aktivnosti posvećenih 5G mreži.

One je odlučan da ubrza novi ciklus ulaganja u kapacitete mobilne infrastrukture usmjerene na 5G u Crnoj Gori. One je bio i jedini operator koji je investirao u 2.6 TDD opseg spektra na posljednjoj aukciji frekvencija u decembru. Opseg koji će biti dostupan za licitiranje na predstojećoj aukciji spektra savršeno će dopuniti i povećati potencijal postojećih resursa spektra usmerenih na 4G i 5G – oni takođe uključuju opseg od 3,6 GHz, koji se sada testira korišćenjem privremenih licenci za testiranje.

One je, uz snažnu podršku novog vlasnika, mađarske kompanije 4iG, i na ovaj način potvrdio da vjeruje u ovo tržište, i da će kao pokretačka snaga daljeg razvoja svojim uslugama ubrzati oporavak cjelokupne crnogorske ekonomije.

Check Also

Na kraju septembra broj blokiranih kompanija uvećan za 59

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.