Kako je Alibaba, zbog bizarne greške, za nekoliko minuta izgubila 26 milijardi dolara

Kinez koji se preziva Ma, baš kao i suosnivač Alibabe, priveden je, a čuvena kompanija je zbog toga izgubila 26 milijardi dolara na berzi.

Džek Ma je saznao “cijenu svoje slobode”, a ona iznosi 26 milijardi dolara. Kineski gigant e-trgovine, čiji je Ma suosnivač, prije nekoliko nedelja se suočio sa padom cijena akcija u Hongkongu, za čak 9,4 odsto, nakon što su kineski državni mediji izvijestili da je pojedinac – prezimena Ma – priveden u Hangžouu (gdje je sjedište Alibabe) zbog nacionalne sigurnosti.

Kako piše CNN, prema kineskoj državnoj televiziji CCTV, osumnjičeni je 25. aprila stavljen pod “obavezne mjere” zbog sumnje da je “sarađivao sa stranim protivkineskim neprijateljskim snagama”, kako bi podsticao “na političko otpadništvo” i “subverziju državne vlasti”.

Dokument od samo jedne rečenice, koji su i drugi državni mediji u Kini brzo prenijeli, pokrenuo je buru u Hongkongu, izbrisavši otprilike 26 milijardi dolara Alibabine tržišne vrijednosti, i to u roku od nekoliko minuta.

Hu Xijin, bivši glavni urednik državnog nacionalističkog tabloida Global Times, požurio je da objasni kako je izvještaj obmanjujuć jer ime osumnjičenog ima tri znaka.

Naime, kinesko ime Džeka Maa, Ma Yun, ima samo dva znaka. CCTV je kasnije ažurirao svoj izvorni izvještaj, a kako bi dodatno otklonio zabrinutost Global Times je naveo kako je muškarac rođen 1985. u Venžouu, dok je Džek Ma rođen 1964. u Hangžouu.

Takođe, naveli su da je optuženi Ma radio kao direktor istraživanja i razvoja hardvera u IT kompaniji.

Na sreću kompanije, nakon pojašnjenja – povratili su većinu gubitaka, do kraja radnog dana. Ipak, ovakva tržišna reakcija dodatno pokazuje koliko su ulagači u kineski tehnološki sektor postali uplašeni i oprezni.

(Telegraf Biznis)

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.