Google dogovorio plaćanje sadržaja s 300 medijskih kuća u EU

Google je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja EU-a o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama. Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u martu sličan je zakon na snagu stupio i u Kanadi.

Direktorica Googleovog odjela za medije Sulina Connal objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i s tristotinjak medijskih kompanija EU-a.

“Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i puno rasprava”, napisala je u utorak Googleova direktorica.

Connal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana.

Googleova čelnica najavila je i novi alat, koji će u idućim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske.

Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada.

Izvor: SEEbiz/H

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.