Rusija se suočava s najvećim padom ekonomije u tri decenije

Dodajte komentar

Rusija se suočava s najvećim padom ekonomije u gotovo tri decenije dok raste pritisak sankcija koje su uveli SAD i saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, kako proizlazi iz interne prognoze ruskog ministarstva finansija do kojeg je došao Bloomberg.

Bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine u Rusiji vjerovatno smanjiti za čak 12 posto, što je više od pada od 8 posto koji očekuje tamošnje ministarstvo ekonomije.

Istovremeno, sama ruska vlada nije objavila javnu prognozu.

Ta procjena dovodi ekonomske posljedice na nivo ekonomskih previranja ranih 90-ih, kada se ruska ekonomija iz sovjetske ere počelo transformirati prema kapitalizmu uz ekonomsko ‘stezanje’ kakvo nije bilo viđeno od Drugog svjetskog rata.

“Glavne negativnosti su naftni embargo, odustajanje Evropske unije od ruskog gasa, zajedno s odlascima stranih kompanija”, rekla je Natalija Lavrova, glavna ekonomistkinja ruska kompanije za finansijske usluge BCS Financial Group iz Moskve. “Sve će se to vjerovatno postupno razvijati s mnogo negativnih posljedica u 2023. godini”, dodala je.

Brisanje učinaka decenije rasta

No, isključujući te faktore i procjenjujući samo na temelju trenutačnih sankcija, ona predviđa smanjenje od 10,8 posto u 2022. i oko 5 posto u 2023. godini.

Nacionalna banka Rusije saopštila je 29. aprila da ove godine očekuje smanjenje između 8 i 10 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je pad od 8,5 posto, dok je Bloombergovo istraživanje među ekonomistima pokazalo srednji pad od 10,3 posto.

Ako se interna prognoza ruskog ministarstva finansija pokaže tačnom, to bi izbrisalo učinke otprilike čitave decenije ekonomskog rasta, smatra izvor upoznat s prognozama.

Neizvjesnost oko ekonomskih izgleda ostaje vrlo visoka kako se rat u Ukrajini nastavlja, a SAD i saveznici raspravljaju o daljnjim sankcijama, uključujući one na ključne izvozne proizvode poput nafte, navode izvori

Službe za odnose s medijima ministarstava finansija i gospodarstva nisu odgovorile na Bloombergove upite za komentar.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *