EBRD smanjio procjene rasta brojnim zemljama u regionu

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je prognoze ekonomskog rasta brojnim zemljama u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u novom, majskom izvještaju “Ekonomski izgledi regiona” predstavljenom na Godišnjem sastanku banke u Marakešu, koji je počeo danas.

Prema novim projekcijama EBRD-a, prognoza rasta Hrvatske za 2022. snižena je za 0,2 procentna poena na tri posto, a za iduću godinu je srezana za pola procentnog poena na 3,5 odsto, u odnosu na predviđanja iz marta.

Ovogodišnja stopa rasta Slovenije iznosiće, po EBRD-u, 3,5 posto, što je za 0,1 pp niže nego što se očekivalo u martu, dok je za 2023. godinu procjena smanjena za 0,8 pp na 3,0 odsto.

Albaniji se predviđa rast BDP-a od 3,0 procenta u ovoj i od 3,3 posto u narednoj godini, niži za 0,3 pp, odnosno za 0,2 pp respektivno u poređenju s martovskim izvještajem.

Prognoze rasta ekonomija u regionu Zapadnog Balkana su uglavnom ostale nepromjenjene, a jedino je za Bosnu i Heregovinu procjena za ovu godinu povećana za 0,7 na tri odsto. Za Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i kosovsku privredu, procjena rasta za 2022. ostala je nepromjenjena, na 3,7 posto, 3,0 procenta i 4,0 odsto respektivno.

Što se tiče drugih sujseda Srbije, EBRD je snizio projekciju rasta Bugarske u ovoj godini za 0,3 pp, na 2,5 procenta, a toliku stopu predviđa i Rumuniji, što je takođe za 0,3 pp niže nego što se očekivalo u martu, dok je prognoza za Mađarsku ostala nepromjenjena na 3,5 odsto.

EBRD takođe predviđa da će privreda Ukrajine pasti ove godine za 30 posto, u Rusiji očekuje pad od 10 odsto, a u Bjelorusiji od četiri procenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *