Država će morati da ima nove mjere ako dođe do novog rasta cijena

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će država morati da ima nove mehanizme i mjere ukoliko dođe do novog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, što sada niko ne može da predvidi. Bitno je, kaže on, da je snabdijevanje stabilno i da neće biti nestašice. Napominje da bi i sa potpunim ukidanjem akciza na cijene goriva građani plaćali i do 1.45 eura za litar. Situaciju će pratiti na dnevnom nivou, pa postoji mogućnost da, kako je rekao, još nekih desetak odsto smanje akcizu na gorivo.

Na pitanje da li smo, kad je riječ o današnjim novim cijenama goriva mogli bolje, Damjanović je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG rekao da su smanjili akcize za 40 odsto, te da bi cijene na pumpama, da to nijesu uradili, bile 25 do 26 centi više.

“Ne treba govoriti koliko je to značajno za privredu i građane”, istakao je Damjanović.

Inflacija, kako je naglasio, jeste smanjila kupovnu moć građana jer smo suočeni sa situacijom koja je, kad je riječ o Crnoj Gori, uvezena, nakon dvogodišnje pandemije i rata u Ukrajini.

“Crna Gora je uvozno-zavisna privreda, eurizovana ekonomija sa malo mogućnosti da imamo fleksibilnosti. Trpimo posljedice. Nema više jeftine hrane i energenata. Ovi mehanizmi koji su na raspolaganju države odnose se na zahvatanje države u cijenama osnovnih životnih namirnica ili naftnih derivata, a to su PDV i akciza”, smatra Damjanović.

Sa potpunim ukidanjem akciza gorivo i do 1.45 eura

Podsjeća da je u parlamentu rekao da kada bi i svu akcizu ukinuli, imali bi cijene goriva na 1.40 do 1.45 eura.

“Mi smo donijeli odluku da ovo važi do 3. jula. Tu smo faktički obuhvatili četiri obračunska perioda. Za očekivati je da će za mjesec, dva dana biti mnogo jasnija slika što se tiče dugoročnih efekata i načina snabdijevanja i cijena”, istakao je Damjanović.

Nova vlada, napominje on, na dnevnom nivou pokušava da spriječi posljedice na životni standard građana.

Podsjeća na prijedloge za veće poskupljenje cijena cigareta: “Možda su one, uslovno rečeno, kad ih uporedimo sa životnim namirnicima i naftnim derivatima neka vrsta luksuza, ali znamo da smo pušačka nacija, da ogroman dio nacije konzumira cigarete. Negdje smo prihvatili da to povećanje cijena bude minimalno”.

Trebaće vremena za prave bilanse

Kad je riječ o stanju u finansijama, Damjanović je rekao da će trebati vremena da se izvedu pravi bilansi: “Ono što je suština je da ne treba preuveličavati i praviti bajke. Treba biti realan i reći istinu. Možemo mi imati ovoliko ili onoliko para, ali da se na drugoj strani obaveze koje država ima redovno izmiruju”.

On pojašnjava da samo u ovom trenutku postoji dug prema Fondu zdravstva od 50 miliona eura koje niko do sada nije pominjao.

“Na dnevnom nivou postoje obaveze koje mi se samo pojavljuju na stolu, od nerealizovanih zaključaka vlade za potrošnju tekuće rezerve na nivou od 20-ak miliona eura”, rekao je Damjanović.

Bilanse će izvesti kako bi, navodi on, pripremili projekcije za mogući rebalans budžeta što će zavisiti od ekonomskih tokova i turističke sezone.

Penzije će biti uvećane

Na pitanje hoće li penzioneri dobiti uvećane penzije, Damjanović je rekao da je i ranije rekao da će primijeniti sve zakone koje je usvojio parlament.

“Probaćemo mimo toga, ako bude stabilnosti, da još više izađemo u susret penzionerima”, rekao je Damjanović.

Moramo, kaže, da shvatimo da nam je borba protiv sive ekonomije i širenje poreskog obuhvata ključ: “Pitanje je da li se više može sa rastom dadžbina, ja mislim da ne može. Da je situacija globalna takva, da malo mehanizama da se dadžbine povećavaju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *