Atletski stadion bi koštao 3,5 miliona: Planirana igradnja hotela, turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta

Dodajte komentar

Atletski savez Crne Gore zatražio je od glavnog dravnog arhitekte saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta atletskog stadiona. U dopisu koji su poslali Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naglasili su da bi zgrada bila bruto građevinske površine 3.000 kvadrata, te da je planirana gradnja hotela, odnosno turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica, kao i turističkog rizorta, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka. Atletski stadion bi se gradio na UP 174 u zahvatu DUP-a “Konik-sanacioni plan”, odnosno na potezu gdje se završava Bulevar Pera Ćetkovića, a lokaciju su dobili od Glavnog grada.

Gojko Banjević, predsjednik Atletskog saveza kazao je da bi to bila investicija vrijedna oko 3,5 mil EUR.

– Dobili bi pravi atletski stadion za Evropska takmičenja. To bi nam doprinijelo i razvoju sporta. Atletika je razvojni sport. Sve je atletika. Fudbal je atletika kada maknete loptu, košarka isto, apsolutno svaki sport. Ali nije se do skoro to prepoznavalo. Onda smo dobili lokaciju od Glavnog grada, mada se plašim da će sve sporo da ide. Ako bude želje državnih organa da nam obezbijede novac na vrijeme mogli bismo već iduće godine da treniramo na toj stazi, a ostali sadržaji neka se gradi u drugoj godini. Samo da dođemo do staze i da radovi počnu, da znamo da je poslije 40 godina Podgorica dobila atletsku stazu – kaže Banjević.

Idejno rješenje, kako kaže Banjević, dobili su od Atletskog saveza Srbije.

– Kada nam državni arhitekta da saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta raspisaćemo tender za izradu glavnog projekta. Planirano je da glavna tribina ima 2.500 mjesta, a ispod nje bi se napravili tuneli sa četiri, pet staza dužine do 100 metara sa tartanom. Tu će moći da se obavlja trenažni proces u zimskom periodu, a ujedno i takmičenje u mnogim diksciplinama, kao što su skok u dalj, motka, bacanje kugle… Mi za takva takmičenja idemo do Beograda – navodi Banjević.

Atletičarka Kristina Rakočević kaže da bi ovaj stadion značio svim sportistima, ne samo atletičarima.

– Svi bi mogli raditi pripreme i vjerujem da ljudi ne bi toliko odlazili iz Crne Gore. Kad dođe do fakulteta obično se moramo odlučiti za jedno ili drugo, jer su fakulteti bazirani u Podgorici, a tamo nema uslova za atletiku. To je jedan od razloga zbog kojih sam se ja odlučila za američki univerzitet. Do sada su sve bila prazna obećanja iako mislim da to nije velika investicija za državu, kao i za Podgoricu. Naši atletičari odrađuju pripreme u Baru, za šta su im potrebna dodatna sredstva. Greota je da je Podgorica jedini glavni grad u Evropi koji nema atletsku stazu – kaže Rakočević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *