Zemlje G7 se odriču ruske nafte

Dodajte komentar

Sve zemlje članice G7 grupe industrijski razvijenih zemalja obavezale su se da postepeno ukinu uvoz ruske nafte, saopštila je Bijela kuća.

Ta odluka će “zadati težak udarac glavnoj arteriji koja napaja ekonomiju Vladimira Putina i lišiće je prihoda koji joj je potreban da finansira svoj rat” protiv Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Lideri G7 održali su video konferenciju, treći sastanak ove godine, uz prisustvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U saopštenju se ne precizira koje obaveze su tačno preuzele zemlje članice G7 pojedinačno, odnosno Njemačka (ovogodišnja predsjedavajuća G7), Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Izbor datuma za video konferenciju vođa G7 je  simboličan, Evropljani su 8. maja proslavili  kraj Drugog svjetskog rata u Evropi.

Odluka dan prije parade u Moskvi

Sastanak je organizovan i dan uoči vojne parade 9. maja u Rusiji koja na tada slavi Dan pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Zapadne zemlje su do sada vrlo blisko koordinisale svoje objave sankcija protiv Rusije, ali nisu išle istim tempom kada se radi o ruskoj nafti i gasu.

SAD koje nisu veliki potrošači, već su zabranile uvoz ruskih energenata.

Zemlje članice EU, pod pritiskom da se pridruže sankcijama, ali mnogo zavisnije od Rusije oko ruskih energenata, danas nastavljaju intenzivne pregovore o uvođenju embarga na rusku naftu, prenijela je agencija Beta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *