Izvoz ukrajinskih žitarica u aprilu premašio milion tona

Dodajte komentar

Proteklog mjeseca Ukrajina je izvezla 1,09 miliona tona žitarica, dok je u ovoj godini zasadila oko sedam miliona hektara ili 25-30 odsto manje nego u istom periodu 2021. godine, rekao je ministar poljoprivrede te zemlje Nikola Solskij.

“Sije se, uprkos teškoćama, prvenstveno u logistici”, rekao je Solskij i dodao da je ovogodišnja sjetva manje kvalitetna nego lanjska, a površina pod kukuruzom manja.

Naglasio je značaj izvoza žitarica preko Rumunije, budući da Rusija blokira ukrajinske luke, ali strahuje da bi izvoz za dva mjeseca mogao da zakomplikuje izvoz novog roda iz Rumunije i Bugarske.

Rusija je od početka invazije zauzela veliki dio južne Ukrajine, blokiravši izvoz žitarica preko Crnog mora.

Ministar Solskij ponovio je da Ukrajina sve brodove koji transportuju žitarice preko Sevastopolja, luke na Krimu koji je Rusija anektirala još 2014. godine, smatra otuđenim.

“Radi se na tome da se ti brodovi u kratkom roku zaplijene”, naglasio je ukrajinski ministar poljoprivrede, ne navodeći detalje,  dok Rusija opovrgava tvrdnje da je ukrala ukrajinske žitarice.

Ukrajina je u sezoni 2020/21. bila četvrti izvoznik kukuruza u svijetu i šesti izvoznik pšenice, prema podacima Međunarodnog savjeta za uzgoj žitarica.

Gotovo 25 miliona tona žitarica čeka izvoz iz Ukrajine zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih crnomorskih luka, a analitičari upozoravaju da aktuelne velike zalihe neće ostaviti prostora za novi rod.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *